Amb el lema “L’economia ha canviat. I tu, a què aspires?”, del 25 al 27 d’octubre se celebra la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES). La mostra vol ser un punt de trobada de diferents entitats que volen donar resposta a les demandes de la ciutadania a l’hora de trobar alternatives ètiques, sostenibles i arrelades al territori en temps de col·lapse ecològic.

Arribar a més públic

La vuitena edició d’enguany compta amb més de 200 expositors de diferents sectors i prop de 180 activitats on els visitants podran gaudir de xerrades, taules rodones i activitats familiars als diferents espais de la Fabra i Coats. Com cada any, la fira serveix per mostrar i parlar d’habitatge, medi ambient i de formes de consum alternatives (incloent els serveis de telecomunicacions, energia i transport), de mercat social i banca ètica.

Amb l’objectiu d’arribar a més públic, la fira amplia el seu espai amb activitats que s’estenen per bona part del recinte fabril i, per primera vegada, també al vestíbul de l’Institut Martí Pous.

Espai de resistència

Tota la programació de la fira d’enguany està vehiculada a través dels conceptes de resistència i de creació d’alternatives al capitalisme. De fet, per a la XES, l’esdeveniment és l’ocasió clau per presentar els resultats anuals de l’Estat de l’economia solidària a Catalunya i per donar a conèixer aquest model d’economia alternativa a més persones.

A més, la fira té Andalusia com a nació convidada donada la gran tradició cooperativista d’aquest territori i la ponència inaugural ha anat a càrrec de l’economista activista Arcadi Oliveres.

Moviment associatiu amb clau de gènere

Entre les diferents entitats que formen part d’aquesta vuitena edició, es troba la Fundació ECOM, un moviment social que lluita per defensar els drets de les persones amb discapacitat. Des de l’entitat recorden la importància de donar veu a un col·lectiu que diàriament treballa per aconseguir les mateixes oportunitats en l’àmbit social, cultural i laboral, que és un dels reptes que promou l’economia solidària. Aquests dies estan presentant el projecte Dona, alça el vol, que aborda específicament la defensa dels drets de les dones amb discapacitat física. Segons dades de l’organització, les dones amb discapacitat cobren de mitjana 3.000 € menys que la resta de les dones i 9.000 menys respecte als homes sense discapacitat.

Més mesures d’ambientalització

Una altra de les novetats de l’edició 2019 és la implementació de noves mesures d’ambientalització com la distribució de gerres d’aigua per evitar el consum de plàstic, i dos banys ecològics secs. A més, durant aquests dies s’està fent una estimació de les emissions produïdes per la mateixa fira.