La Cambra de Comerç de Barcelona ha acabat aquest dimecres a les sis de la tarda la votació per renovar 40 membres del seu plenari. El procés electoral va començar el 2 de maig amb el vot electrònic, que va finalitzar aquest dimarts. Durant tota la jornada de dimecres s’ha dut a terme el vot presencial a l’oficina central de la Diagonal i a les 10 delegacions territorials.
Paral·lelament a aquesta votació també s’ha fet l’elecció per renovar els plenaris de les 12 cambres de comerç, indústria, serveis i navegació de la resta de Catalunya. La de Barcelona és la que té més electors, amb un cens de 423.146 empresaris. Al conjunt de Catalunya el registre és de 682.000 empreses. A les vuit del vespre la Junta Electoral es reunirà per fer l’escrutini, que començarà amb les cambres més petites i acabarà amb el recompte de Barcelona, que està previst que finalitzi a les 10 de la nit.
Aquestes eleccions arrenquen amb una alta expectativa de participació, ja que a l’última renovació dels plenaris de les cambres el 2010 només va votar un 1,8 per cent dels cens. Aleshores el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el vot emès per correu postal i només va validar el vot presencial. De fet, les eleccions del 2019 també han generat polèmica per la implantació per primer cop del vot electrònic. Un dels candidats, Ramon Masià, ja està estudiant impugnar tot el procés electoral.
Cinc llistes electorals i tres presidenciables
A la Cambra de Comerç de Barcelona es presenten cinc llistes electorals. D’aquestes candidatures, només tres opten a presidir el plenari:
- Enric Crous, exconseller delegat de Cacaolat, es presenta en representació de l’empresa RP UNO per la llista Crous & Torres.
- Carles Tusquets, financer del Banc Mediolanum, de la llista Equip Tusquets.
- Ramon Masià, advocat i economista, de la llista Anem per Feina.
A més, també es presenten les llistes següents:
- Eines de País, que té el suport de l’Assemblea Nacional Catalana.
- Candidatura 50 a 50, formada íntegrament per dones amb l’objectiu d’aconseguir la paritat dels òrgans de direcció.
A més dels 40 membres escollits per sufragi, l’òrgan de govern de la Cambra el formen 20 membres més. D’aquests, 14 llocs estan reservats a les empreses que aportin una quantitat mínima de 75.000 euros l’any, com és el cas d’Abertis, CaixaBank i Naturgy. Sis membres més s’escullen a proposta de les organitzacions empresarials, PIMEC i Foment, que no han arribat a un acord i es disputaran els seients el 5 de juny. Un cop escollit el plenari aquest òrgan escollirà el comitè executiu, integrat per 12 membres: el president, els tres vicepresidents, els tresorers i set vocals.