Pla conjunt de Comín, Boye, Ponsatí, Puigdemont, Trias i Talegón

El Tribunal Suprem es declara incompetent per resoldre el recurs presentat per la defensa de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per tal de formar part de la llista de Junts per Catalunya – Lliures per Europa de les eleccions europees del 26 de maig. I tal com determina l’article 49 de la LOREG, retorna la decisió al Tribunal Contenciós Administratiu número dos de Madrid, que aquest dissabte havia decidit elevar-ho al Suprem per evitar decisions contradictòries. A més, el Tribunal ha ordenat per unanimitat prendre la decisió de forma immediata.

Malgrat declarar-se incompetent, el Suprem afirma que al seu entendre Puigdemont, Comín i Ponsatí poden presentar-se a les eleccions europees.  Li recorda al jutjat de Madrid que l’afectat “no concorre cap inelegibilitat” i té dret a presentar-se a les europees perquè la “rebel·lia” no és motiu legal per excloure’ls. Per això, conclou, “els dubtes han ser resolts de manera més favorable a l’efectivitat dels drets fonamentals”.

En el text, la sala IV del Tribunal Suprem també ha volgut deixar clar que al seu entendre els procediments jurídics a seguir per presentar el recurs eren clars, tal com marca l’article 49 de la LOREG i com ho havia dit la Junta Electoral Central. Per tot això, ha considerat d’extravagant el fet que des de Junts per Catalunya es presentés simultàniament diversos recursos a tres òrgans diferents.

Les informacions van en la línia del text que va presentar la Fiscalia Provincial de Madrid aquest divendres. Al document hi defensava que la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’impedir la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees vulnera els seus drets fonamentals de sufragi passiu. D’aquesta manera la fiscalia va desautoritzar la JEC i va defensar que Puigdemont es pugui presentar.