Regalar roses per Sant Jordi és una de les tradicions més arrelades entre els catalans. Però el 90% d'aquestes flors vénen de fora. Cultivar-les a Catalunya ja no surt a compte per a molts floricultors, per això s'importen des de Colòmbia, l'Equador i Holanda. Aquestes roses van començar a arribar fa una setmana en avions amb càmeres frigorífiques. Un cop aquí, els majoristes les transporten procurant no trencar la cadena de fred, i les conserven perquè estiguin en perfecte estat fins a la diada. MIQUEL BATLLE, president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor: "Es tallen, es posen en aigua amb conservants si cal i es posen en càmeres de fred. Si cal se'ls fa un tractament de nitrat de plata perquè les roses durin més i la ferida els quedi cauteritzada i llavors quan la tallen i la posen en aigua, es com si aquell roser l'acabessin de tallar." Les roses autòctones, un 10% del total, provenen del Maresme, Múrcia i Alacant. Aquest any la previsió es vendre a tot Catalunya sis milions d'unitats, una xifra similar a l'any passat, i els floristes probablement en mantindran els preus al voltant dels cinc euros. SÒNIA RECASENS, presidenta de Mercabarna "El caure en dia laborable fa que s'estengui regalar flors a la feina, a l'entorn laboral i dels comerços." La rosa vermella coparà un 85% de les vendes, seguida de la blanca i la groga. La varietat que s'espera vendre més aquest any és l'anomenada Freedom, una rosa més aviat tancada i de molta fulla. Els floristes, però, recorden que tot i que n'hi ha que tenen la flor més oberta, això no significa que estigui menys fresca. Un terç dels sis milions de roses que es vendran a Catalunya sortiran d'aquí. Els majoristes no faran vacances aquesta Setmana Santa per tenir-ho tot a punt per la diada.

Mercabarna-flor ha xifrat en sis milions el nombre de roses que es vendran per Sant Jordi a tot Catalunya, un terç de les quals sortiran d’aquest mercat de la flor i la planta. Les vendes seran similars a les de l’any passat i els preus també. “El preu mínim d’una rosa de qualitat és a partir dels cinc euros” ha explicat el president de l’Associació d’Empresaris Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle.

L’Ajuntament ha concedit 4.932 llicències de venda ambulant, un 5% més que l’any passat. La presidenta de Mercabarna i tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, ha assegurat que es vetllarà perquè totes les parades compleixin amb la normativa i ha incidit que “cal fer pedagogia” perquè els ciutadans comprin als establiments que tinguin llicència o a les floristeries. Els faldons tornaran, doncs, a estar presents en les parades de venda de flors i de llibres de la ciutat perquè els compradors puguin identificar les parades que treballen de manera legal. Recasens també ha avançat que un dels nous espais de venda de roses i llibres serà la plaça del Mercat del Born, on ja han concedit diverses llicències perquè en aquest nou espai també hi hagi ambient de diada.

Rosa mediterrània però importada d’altres països

D’entre el centenar de varietats que es comercialitzaran aquest any hi ha com a novetat la rosa mediterrània, una flor que “evoca frescor, vitalitat, intercanvi cultural, relació entre persones i fusió de pobles”. La rosa té una base vermella i porta arranjaments que evoquen la mar Mediterrània amb petxines, tons blaus i trossos de xarxa. Els arranjaments poden variar segons el gust de cada florista, així com l’elecció del tipus de rosa que es ven. Tot i que la tipologia que recomana Mercabarna s’anomena mediterrània, el cert és que el 90% de les roses s’importen de Colòmbia, l’Equador i Holanda i només un 10% són autòctones. Fa una setmana que aquestes roses van començar a arribar de fora i que els majoristes les conserven en fred perquè el dia de Sant Jordi estiguin com recent tallades.

Els experts també han explicat que la rosa més venuda serà l’anomenada Freedom, un tipus de flor força tancada, amb molts pètals i un aspecte lleugerament dur, que fa que els compradors la identifiquin amb una rosa de més durada. Tot i això han recordat que les roses que tenen un aspecte obert, com de carxofa, no necessàriament estan menys fresques ni més madures, sinó que senzillament són un tipus de rosa amb la copa més oberta. Pel que fa als colors, la rosa vermella continua essent la més demandada i coparà un 85% de les vendes, seguida de les blanques i les grogues, que són les que s’acostumen a regalar als fills, amics o familiars.

Per acabar, els majoristes han explicat que s’està recuperant progressivament la rosa chrysler. Es tracta d’una flor de tija curta, amb els pètals petits, que abans es venia molt a Catalunya però que va deixar d’interessar perquè, en ser de mida reduïda, els consumidors la van considerar menys vistosa i perquè era més difícil decorar-la. L’avantatge d’aquesta rosa és que, segons els experts, fa molta olor i es conserva molt bé dies després de comprar-la. Un clàssic que torna de manera progressiva a les floristeries per convertir-se, per exemple, en centre de taula.