La protesta s’ha desenvolupat de forma pacífica però sorollosa davant de l’entrada principal del teatre, a la Rambla, i ha obligat a endarrerir mitja hora l’estrena de ‘La llegenda de la ciutat invisible de Kitej’, de Nikolai Rimski-Kórsakov. Desenes de treballadors hi cridaven consignes com ara “Mascarell dimissió” i repartien fullets que parlaven de “La llegenda del teatre invisible de la Rambla”, perquè creuen que la gestió dels responsables del Liceu condueix el teatre públic cap a la privatització.
El Cor i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu es van desmarcar divendres d’aquesta aturada convocada pel Comitè d’Empresa, que presideix un delegat de la CGT. Els músics i cantaires van decidir que no volien “entorpir l’inici de les negociacions entre l’empresa i els treballadors ni perjudicar el públic”. També van demanar una interlocució directa amb la direcció, al marge del Comitè d’Empresa. La direcció ho va valorar positivament, però encara no els ha respost.
Alguns treballadors del Liceu ja van protagonitzar una altra protesta a la porta del teatre el 8 de març passat, quan s’estrenava l’òpera ‘Tosca’.
Les retallades laborals del Liceu
El Liceu ha plantejat una rebaixa del 22% dels costos salarials per fer front a la crítica situació a la qual s’enfronta el teatre, amb un dèficit de 10 milions d’euros dels últims tres anys i un deute acumulat de 16 milions. Durant els darrers mesos s’ha retallat la plantilla del Liceu en 22 persones. El setembre de l’any passat es va aplicar un ERO temporal durant les setmanes en què no hi va haver representacions. S’havia previst fer el mateix el proper mes de juliol, però al final la direcció ha decidit que no.
El president del Comitè d’Empresa, Manuel Martínez (CGT), lamenta que es vulgui pagar el dèficit del Liceu amb retallades de sous. Segons ha explicat Martínez a BTV, l’empresa necessita estalviar 4,5 milions d’euros i, per aconseguir-ho, preveu treure dues pagues extres, la qual cosa representa un 15% dels ingressos de la plantilla. Això sumaria un dos milions d’euros, així que el Comitè d’Empresa sospita que els 2,5 milions restants es completaran amb els acomiadaments. Denuncien que, per finançar les indemnitzacions, l’empresa està presentant uns avals bancaris que en comprometen el futur a llarg termini.
La direcció argumenta que el cost salarial de cada treballador del Liceu és de 59.000 euros a l’any, molt per sobre de la mitjana del sector i, davant les limitacions pressupostàries, cal rebaixar aquests sous. Però el Comitè d’Empresa exigeix l’aplicació del conveni col·lectiu i es queixa d’incompliments per part de la direcció, amb qui diuen que el diàleg és molt difícil. Els representants dels treballadors creuen que Pla de viabilitat no garanteix ni l’oferta d’activitat de qualitat ni l’ocupació a la institució.