Més de 10 milions de ciutadans de l’estat espanyol han fet teletreball durant la crisi del coronavirus.  A Barcelona, en concret, el 72’8% de les persones amb feina han teletreballat durant el confinament. Segons dades de la Unió Europea, prop del 40 % dels treballadors van començar a fer feina des de casa durant el confinament per la pandèmia. Però no en tots els casos aquest procés s’ha fet correctament perquè, sovint, s’han menystingut o s’han trepitjat els drets laborals, tal com ha explicat al programa ‘reset’ de betevé Mar Sabadell, professora dels estudis d’economia i empresa de la UOC.

Privacitat

Sabadell assegura que cal respectar “el dret de les persones a la intimitat i la privacitat” i que “no podem permetre aquesta invasió del nostre espai”, en referència a les mesures que han posat en pràctica algunes empreses, com ara “Zooms de control i càmeres que et fan fotografies permanentment per veure si estàs desenvolupant la teva tasca”. Per l’experta, aquestes pràctiques estan “trencant la confiança” entre l’empresa i els treballadors.

Desigualtat de gènere

En la mateixa línia, els sindicats alerten que l’experiència d’aquests mesos demostra que, sense una bona regulació, els treballadors poden perdre drets laborals i que també pot augmentar la desigualtat de gènere si només són les dones les qui s’acullen a conciliar.

L’empresa ha d’assumir les despeses

Un altre debat al voltant del teletreball és qui ha d’assumir les despeses que genera l’activitat laboral al domicili. El govern espanyol ha fet un projecte de llei que estableix que les empreses hauran de fer-se’n càrrec. “És evident que l’empresa és responsable de pagar les despeses que té el treballador”, segons Mar Sabadell, i “la qüestió és com ho gestionem perquè, si al domicili, també hi ha una despesa d’electricitat per casa”.

La professora d’economia de la UOC aposta per “buscar mecanismes de gestió eficient” perquè “no podem comptar minuts ni tornar a reproduir quantes hores estàs treballant”. Per Sabadell, “està bé que hi hagi una normativa que doni seguretat jurídica“, però creu que “s’han de buscar pactes” en funció de cada empresa i cada sector perquè “les solucions no són úniques“.

Decàleg

Durant el confinament, la UGT ha advertit de la precarietat laboral que pot generar el teletreball i ha preparat un decàleg amb consells. Per exemple, demanen que el teletreball sigui voluntari i reversible, que la jornada laboral s’adeqüi a la càrrega de treball, i que els treballadors rebin una formació en competències tecnològiques.