Els quioscos de Barcelona s’estan reinventant per poder sobreviure a una crisi imparable. Després que molts hagin tancat, d’altres obren amb propostes innovadores. Aquest és el cas de l’Odd Kiosk, al carrer de València, 222, a tocar d’Enric Granados, que combina els continguts queer amb la il·lusió de fer barri. També serveix cafè d’especialitat, una fórmula que està a l’alça.

Una sortida al confinament

L’Odd Kiosk va ser la vàlvula que necessitaven l’Iván Jiménez i el Txema Montero per superar el confinament. Hi havia reducció d’hores a les empreses on treballaven, van començar els ERTO i, això, els va fer reflexionar en com orientar la seva vida professional, fins i tot van pensar en marxar a un altre país. De sobte, van tenir la idea de reinventar un quiosc tancat ubicat a l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Dit i fet. En només cinc mesos van engegar la maquinària per inaugurar l’Odd Kiosk, el primer quiosc queer de la ciutat. Van obrir l’11 de setembre.

Art, cultura i cafè

El quiosc dona veu a uns 30 artistes del col·lectiu LGTBIQ+ i tenen revistes de tot tipus: d’arquitectura, moda, disseny, sexe, canvi climàtic… “Totes les revistes són des d’un caire inclusiu i es qüestionen la pròpia temàtica de la qual parlen”, explica en Txema Montero.

A banda de les obres seriades i originals i les revistes, també tenen llibres d’autor, publicacions fotogràfiques autoeditades i fanzins. I encara els queda espai per a una selecció d’aperitius i un bon cafè. La proposta sembla que ha encaixat en el veïnat. “Des que vam obrir l’11 de setembre, la rebuda ha estat fantàstica, tot el barri està encantat, estan supercontents que el quiosc hagi tornat a obrir la persiana, els encanta el concepte”, diu Montero.

El quiosc com a patrimoni

La sensibilitat que tenen l’Iván i el Txema, com a dissenyador gràfic i arquitecte, respectivament, els ha portat a mantenir la distribució interna del quiosc, ja que consideren que aquestes estructures formen part del paisatge de la ciutat moderna i cal preservar-les.