Quatre persones mortes durant la primera setmana de març. Va ser el resultat de tres incendis declarats en domicilis a la ciutat, originats per accidents. Aquestes dades posen en relleu la importància de la prevenció per evitar que es generi un foc, i en tot cas, saber-lo gestionar amb rapidesa.

Creu Roja organitza des de fa temps jornades de prevenció de riscos a la llar, i una de les conclusions és que “la formació és molt útil”. Ho afirma l’instructor de l’entitat, Francesc Coll, que matisa: “Hi ha un desconeixement generalitzat sobre què fer“.

Tant Creu Roja, com Protecció Civil i els Bombers -tant de la Generalitat com de Barcelona- recorden que hi ha un sistema “barat i fàcil d’instal·lar”: els detectors de fum. Són sensors que es poden trobar a les ferreteries “i que els pot instal·lar un mateix“, recorda en Juan Carlos Angulo, que regenta la Ferreteria Angulo, al Clot. Explica que “només cal collar-los al sostre o al punt que es consideri oportú amb un parell de cargols, i posar-hi una pila”, ja que no necessita d’instal·lació elèctrica. És més, “quan s’acaba la pila, el sensor avisa que cal canviar-la”, apunta.

Ara bé, quan li preguntem si en ven gaires o no, Angulo és clar: “No se’n venen més que un cada dos o tres mesos”. I explica que “a casa nostra no són gaire coneguts perquè són dispositius que no és obligatori tenir-los”.

A la cua d’Europa

A països com els Estats Units, França, Alemanya o el Regne Unit és obligatori tenir-los instal·lats a la llar, i les dades demostren que permeten atacar els focs en un estat molt inicial. Una circumstància que ha fet baixar considerablement el nombre de víctimes mortals si hi ha un foc a casa.

El cas més paradigmàtic és el del Regne Unit, on aquests dispositius són obligatoris des del 1992, i on les dades oficials confirmen que la mortalitat en cas d’incendi domèstic ha baixat en un 60 %.