Els Bombers de Barcelona registren una tendència creixent en els incendis en habitatges en els darrers anys. Des del 2011, els focs a les cases han augmentat més d’un terç: dels 936 que hi va haver fa vuit anys als 1.444 del 2017, segons les últimes dades disponibles. El pic, però, es va produir el 2015, amb 1.777 incendis en domicilis.

Aquest tipus d’incendis -els que es produeixen en habitatges- representen prop del 30 % de les actuacions que fan els Bombers de Barcelona per incendis i explosions. El 2017, la causa de més de la meitat va ser el foc directe, que normalment es produeix a les cuines. Els problemes amb instal·lacions elèctriques, com sobrecàrregues en els endolls, van ser l’origen del 29 % dels focs en cases mentre que les estufes en van generar el 12 %.

Segons el sotsoficial dels Bombers de Barcelona, Joan Carles Guarné, un dels col·lectius de població “de risc” és la gent gran perquè, diu, “tenen més probabilitats de tenir un descuit deixant alguna cosa als fogons de la cuina, o pel fet d’acostar-se massa les estufes portàtils” al sofà o al llit, per exemple. En aquest sentit, Guarné també ha detallat que una de les franges horàries més sensible per a un incendi “és a les nits” perquè, afegeix, “els nostres sentits s’adormen”. Així ha destacat la importància “de tenir a casa detectors de fum, que són barats i es troben a les ferreteries”.

Què fer en cas d’incendi?

Un dels grans consells per fer front a un incendi domèstic o a l’interior d’un edifici és tancar les portes. Així, Guarné ha detallat que “el que fa grans els focs són les portes obertes, les portes tancades els alenteixen”. I ha proposat alguns consells que cal seguir:

Incendi a l’interior del nostre pis:

  • Tancar la porta de l’habitació on hem detectat el foc
  • Tancar la resta de portes de les habitacions o passadís que connectin amb l’indret on esperarem els bombers
  • Esperar en una cambra, amb la porta tancada i tovalloles humides col·locades a les escletxes de la porta, i fer-se veure des d’una finestra

Incendi en un altre pis del nostre edifici:

  • Si el foc és en una planta superior, tancar la porta de casa nostra i sortir al carrer
  • Si el foc és a la nostra planta o a una d’inferior, i l’escala és impracticable perquè hi ha fum, tancar la porta principal del pis, i successivament totes les portes fins arribar a la cambra on ens farem visibles des d’uns finestra

Els bombers sempre recomanen trucar al 112 i, si és possible, desconnectar l’electricitat i tancar la clau del gas. I recorden que hi ha una carta municipal que “assegura que els bombers arriben en 10 minuts” al lloc dels fets, un temps d’espera que segons el sotsoficial dels Bombers de Barcelona, “és d’entre quatre i cinc minuts”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Entrevista: Joan Carles Guarné, sotsinspector Bombers de Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/entrevista-joan-carles-guarne-carrec-bombers-de-barcelona-en-directe//|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Un mes després en un pis calcinat

Al gener es va fer viral a les xarxes socials el vídeo d’un bomber que explicava en un pis cremat la importància de resguardar-se del foc en una habitació tancada. L’escenari de la gravació va ser un pis que va cremar al gener al carrer dels Àngels, al Raval. Un mes després els rastres del foc segueixen sent evidents a la finca, amb les parets ennegrides pel fum que va pujar per l’escala i les portes més properes al pis incendiat carbonitzades.

A més a més de la importància de “tancar la porta al foc”, d’aquest incendi encara se’n pot treure un altre consell valuós. El succés va ocasionar una vuitena de ferits lleus, tots de la mateixa família. Maria Àngels Chacón, veïna de la finca, n’explica el perquè: “Ells van intentar fugir del foc pujant per l’escala de veïns per anar cap al terrat, però van trobar-ne la porta tancada i van haver de tornar a baixar”. Per això van respirar fum i van haver de ser atesos pels serveis d’emergència. “L’home que viu a sobre del pis calcinat va tancar les portes i va posar-hi tovalloles mullades, i va sortir de casa seva impol·lut”, conclou.