Centenars de transportistes han fet una marxa lenta pel centre de la ciutat en el marc d’una protesta convocada per l’associació de transportistes del Port de Barcelona Sintraport. La capçalera d’aquesta manifestació sobre rodes, que ha sortit a les 8 h de la plaça de les Drassanes, ha arribat de nou al punt de sortida. Amb aquesta mobilització, volen reivindicar millores laborals, denunciar el mal estat dels contenidors de mercaderies i les llargues estones d’espera a la terminal.

Esperes de fins a set hores a la terminal

Les esperes a la terminal, segons ha explicat a betevé el president del sindicat Sintraport, Vicente Rodríguez, poden ser des d’una hora fins a set en els casos més extrems. Aquesta situació “no permet complir amb la mitjana de dos viatges al dia que hauríem de fer perquè fos rendible la nostra feina”, assegura Rodríguez. El representant dels treballadors detalla que en condicions normals haurien de facturar 439 € bruts al dia però que ara mateix n’estan facturant de mitjana 300.

El port minimitza aquestes esperes i assegura que, de mitjana, són d’una hora. Tot i així la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, reconeix que hi poden haver algunes excepcions. Conesa ha explicat que hi ha una app que permet veure en temps real quin és el temps que s’ha d’esperar el transportista per sortir amb la mercaderia.

La presidenta del Port ha dit que seguirà a la taula de negociacions, però també ha remarcat que algunes de les reivindicacions dels transportistes “no depenen” de l’autoritat portuària com ara el preu del fuel. En tot cas, ha indicat que sense tornar a la mesa negociadora “és molt difícil avançar”.

Protesta sense col·lapsar el trànsit

Els camioners han sortit del port, han passat pel passeig de Colom, la via Laietana i han arribat fins a la plaça d’Espanya, des d’on han tornat cap al port. La protesta no ha col·lapsat el trànsit perquè l’objectiu dels convocants era “visibilitzar la protesta però sense molestar els ciutadans”, ha dit Rodríguez. Tot i així en alguns moments sí que ha calgut alterar el recorregut d’algunes línies de bus.

 

Els camioners han decidit traslladar les mobilitzacions al carrer després de les protestes de la setmana passada dins del recinte portuari i de nombroses reunions amb la cadena logística del port i la Generalitat, que, segons Sintraport, no han permès “desbloquejar una situació que es fa insostenible”. Els treballadors reclamen als representants del Port de Barcelona que facin una mediació “més activa” per desencallar el conflicte.

 

Els impulsors de la protesta calculen que uns 700 vehicles ha participat en la mobilització d’aquest dilluns. Els vehicles no han sortit tots de cop sinó que han anat afegint-se a la protesta en grups de 50-60. Els conductors només portaven les cabines dels camions.