Alpha i Fran assetjament immobiliari Floridablanca

L’Ajuntament de Barcelona multarà amb 90.000 euros uns propietaris per assetjament immobiliari. La denúncia va arribar fa uns mesos, el 17 de juliol, quan l’Alpha i el Fran -que viuen al número 92 del carrer de Floridablanca- es va queixar que els propietaris no els volien renovar el contracte i que no feien el manteniment adequat de la finca. El Sindicat de Llogaters i Fem Sant Antoni van dur el cas a l’Ajuntament que per la via administrativa ha resolt sancionar-los. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ho ha anunciat a través del seu compte de Twitter aquest dilluns i ha fet referència a dues sancions anteriors a “grans propietaris per tenir edificis buits” a l’Eixample. És la primera vegada que l’Ajuntament ha resolt per via administrativa un suposat cas d’assetjament immobiliari.

Segons l’Ajuntament, aquesta resolució es durà a la fiscalia, que s’haurà de pronunciar sobre els indicis d’assetjament. Tot i això, fonts municipals diuen que la resolució és ferma.

L’Ajuntament diu que la propietat no manté l’edifici en bon estat

Es tracta d’un possible cas d’assetjament i discriminació immobiliària que es fonamenta en l’omissió dels propietaris de conservar en condicions l’edifici. Per exemple, s’ha denunciat la manca d’arranjament dels baixants fecals i que no es mantenen al dia les instal·lacions d’aigua, entre altres problemes.

Actualment l’Alpha i el Fran segueixen al pis de lloguer amb el contracte vençut. Segons el Sindicat de Llogaters, la família està pagant la quantitat estipulada a l’anterior contracte des del juliol passat. També diu que la propietat ha interposat una denúncia per executar el desallotjament de la parella.

En el mateix edifici on s’ha produït la denuncia hi ha 22 habitatges en lloguer. El Sindicat de Llogaters assegura que cinc veïns més han denunciat per assetjament immobiliari els propietaris.

El govern d’Ada Colau ha promogut la via administrativa i s’ha emparat amb la llei de l’habitatge del 2007. L’Ajuntament està treballant actualment sobre 14 casos més que afecten 22 habitatges.

“S’ha de ser més dur amb aquesta gent”

El Sindicat de Llogaters ha aplaudit la multa perquè considera que “és bo que es vegi que no hi ha impunitat“. Es tracta d’una situació que, segons ha descrit la portaveu de l’entitat en una entrevista al programa ‘bàsics‘ aquest dilluns, Alexandra Francés, ha estat gràcies “a la pressió de la societat civil organitzada, “que ha fet que “l’Ajuntament es posi les piles amb l’assetjament immobiliari”.

Francés ha destacat que “s’ha de ser més dur amb aquesta gent”, referint-se als grans tenidors d’habitatge de lloguer a la ciutat. Així, ha recordat que “la multa imposada -90.000 euros- és la mínima que preveu la llei”, ja que les sancions oscil·len entre aquesta quantitat i els 900.000 euros.

La portaveu sindical ha indicat, a la vegada, que encara que “la denúncia prosperi i s’imposi la sanció a la propietat de l’immoble, res no garanteix que els llogaters -l’Alpha i en Fran- puguin seguir vivint” al pis del carrer de la Floridablanca.