El bloguer David Martínez, del compte Històries de Barcelona, ha denunciat a Twitter la desaparició de les ‘Lletres gimnastes’, obra de Joan Brossa, de la façana de la botiga tancada El Ingenio, al barri Gòtic.

L’Ajuntament desconeix on són aquestes peces escultòriques, tot i que ha explicat a betevé que la Guàrdia Urbana no té constància que hagin estat sostretes.

El local d’El Ingenio és actualment propietat municipal, l’Ajuntament va adquirir-lo l’any 2021 amb l’objectiu de donar-li una segona vida i tornar-lo a llogar perquè acollís noves activitats comercials, socials, culturals o econòmiques que ajudessin a dinamitzar-ne els entorns. El comerç, però, continua buit, i hi llueix el cartell “per llogar”, dos anys després de l’anunci.

Un poema escultòric creat per Joan Brossa per a El Ingenio

‘Lletres gimnastes’ va ser creada per Joan Brossa l’any 1997 per a la botiga El Ingenio, en homenatge i record al senyor Cardona, fundador de l’establiment. L’obra està composta per dos elements complementaris, cadascun dels quals té dues lletres A majúscules de color vermell.

El primer conjunt estava situat a la paret esquerra de l’entrada de la botiga, i estava format per dues llestres A, una al costat de l’altra, coronades per una placa on es podia llegir el títol “Lletres gimnastes”. El segon element estava col·locat a l’entrada del negoci, penjat del sostre, on també dues A, una al damunt de l’altra, feien un exercici gimnàstic.

No és el primer acte vandàlic a la botiga

La façana de la botiga centenària El Ingenio, va aparèixer plena de grafits de dalt a baix a finals de l’any passat, fet que va generar moltes reaccions, la major part de rebuig i de lament per l’estat actual en què es troba. L’establiment està tancat des de finals de 2019, però a l’interior encara quedaven peces antigues de col·leccionista així com el poema corpori de Brossa.