La millora de la neteja, la convivència i la seguretat és un dels objectius immediats del nou govern municipal per aquest mandat i, per això, l’executiu de Jaume Collboni ha ideat l’anomenat Pla endreça. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme i Serveis Urbans, Laia Bonet, ha assegurat que la percepció de la ciutadania és que “ho podem fer millor, i és el que volem fer, fer-ho millor”.

El pla no preveu cap augment de pressupost ni d’efectius, sinó que es tracta, segons Bonet, de reorientar la feina dels serveis municipals que treballen al carrer i de “posar sota el mateix paraigua diferents peces clau”. En total, es destinaran 105 persones a les diferents brigades de neteja que operen per la ciutat, i es preveuen accions en la millora dels espais verds i el manteniment de la ciutat.

A banda, també s’ha engegat una campanya comunicativa adreçada a la ciutadania per fomentar el civisme, que estarà en marxa fins al 15 de setembre.

Un pla en tres fases

La primera fase del Pla endreça ja ha arrencat aquest mes de juliol i s’allargarà fins a l’octubre. A banda de la neteja, el pla també recull accions en matèria de seguretat i convivència. En aquest sentit, l’Ajuntament ha anunciat que s’incrementaran un 55 % les sancions per conductes incíviques.

Un total de 66 equips i 105 persones es distribuiran per la ciutat per diferents brigades: les que garanteixen una intervenció ràpida als barris, les de neteja de parcs, les que netegen zones de contenidors i les que fan baldeig de carrers amb aigua freàtica. El Pla endreça preveu 120 accions de millora del verd urbà, la neteja d’escocells i l’adequació de jardineres dels entorns escolars.

A més, com ja es va anunciar, es triplicaran les inspeccions a les concessionàries de la neteja. Durant la segona fase, des de l’octubre i fins al març del 2024, es faran els tràmits per poder modificar l‘Ordenança del Convivència i també es vol posar en marxa l’Oficina del Pla Endreça. A partir del mes d’abril del 2024, començarà la tercera fase del Pla endreça, amb els desplegament dels plans de manteniment integral a tota la ciutat.

TriasxBCN veu màrqueting al pla

El portaveu de Trias per Barcelona, Jordi Martí i Galbis, considera que el Pla endreça “no funcionarà” i hi veu “més màrqueting que eficiència” perquè no hi ha augment de pressupost o recursos. “Benvingut el pla, però tenim molts dubtes que comporti els canvis que la ciutat necessita”, ha valorat Martí Galbis, que ha anunciat que farà un seguiment exhaustiu del pla i faran iniciatives de control des del setembre.