L’Ajuntament de Barcelona farà aquest divendres el ple de cartipàs en què s’ha d’aprovar l’organització interna del consistori. Els pactes que el govern municipal ha fet amb els grups de l’oposició han deixat fora de joc Vox, que no presidirà cap comissió de plenari ni consell de districte, i a qui s’han assignat dos assessors. El partit denuncia un “cordó antidemocràtic” perquè no pugui fer la tasca d’oposició.

El ple de cartipàs ha de sotmetre a votació qui presidirà les comissions de plenari, els representants dels consells d’administració de les empreses municipals i els sous de l’alcalde i els regidors. Sobre aquest últim punt, es proposa un increment del 4 % dels salaris, després de tres mandats congelats. L’acord de cartipàs també inclou les presidències dels plens de districte, tot i que no es constituiran fins al setembre.

Qui presidirà les comissions de plenari?

El mandat tornarà a tenir quatre comissions de plenari. El PSC en presidirà una i les altres tres seran per a l’oposició. La d’Urbanisme i Mobilitat estarà comandada per Janet Sanz (BComú), exresponsable d’aquesta àrea amb Ada Colau. Jordi Castellana (ERC) presidirà la Comissió de Drets Socials, el tinent d’alcaldia Albert Batlle (PSC) repetirà al capdavant de la Comissió de Presidència i Seguretat.

El grup de TriasxBCN comandarà la Comissió d’Economia i Hisenda amb la regidora Francina Vila. Les vicepresidències de les comissions seran totes per a regidors del govern.

Presidències dels plens de districte

En la negociació del cartipàs, els partits també s’han repartit les presidències dels plens de districte, tot i que aquest punt no es votarà al ple de divendres. La presidència d’un consell de districte és un càrrec representatiu al marge del regidor de govern. TriasxBCN presidirà l’Eixample (Joan Rodríguez), Gràcia (Victòria Alsina) i Sarrià – Sant Gervasi (Jordi Martí i Galbis).

Els comuns també presidiran tres plens de districte: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Nou Barris, amb els noms encara per concretar. Esquerra es quedarà la batuta dels plens d’Horta-Guinardó (previsiblement per a Jordi Coronas) i el de Sant Andreu. Pel que fa al PP, es quedaran les presidències de Sant Martí i de les Corts, amb els noms encara per decidir.

Empreses municipals i assessors

En el cas de les empreses municipals, la negociació del govern amb els grups municipals ha deixat Vox fora del Consell d’Administració de B:SM, la més important. En canvi, sí que tindrà presència a la resta d’empreses: BIMSA, Barcelona Activa, Foment de Ciutat i Barcelona Cicle de l’Aigua. Pel que fa al personal eventual, Vox ha denunciat que se’ls ha assignat només dos assessors, xifra que considera “una presa de pèl”.

Gonzalo de Oro (Vox) ha acusat el govern municipal d’aplicar “una censura permanent” al seu grup. El líder municipal del partit ha recordat que en el mandat anterior, el PP tenia dos regidors i sis assessors, i ha demanat aplicar el mateix criteri: “No se’ns vol deixar treballar”. Des del PP, Daniel Sirera ha valorat positivament l’acord de cartipàs i, en referència a Vox, ha dit que el seu grup no ha aïllat ningú.