(ACN) L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) preveu que l’Ajuntament de Barcelona acabarà l’any 2023 amb dèficit, segons l’Informe complementari d’avaluació individual de les corporacions locals publicat aquest dimarts. “El canvi més gran d’estimació es produeix en l’Ajuntament de Barcelona, que gairebé duplica el dèficit estimat al març“, apunta el document. En general, l’entitat alerta d’un increment del 9 % de la despesa als grans ajuntaments de l’estat el 2023, any durant el qual hi ha hagut, precisament, eleccions municipals.

Més despeses de les previstes

Sobre el consistori barceloní, l’AIReF destaca que “de 2020 a 2022, anys d’absència d’objectius fiscals, porta efectuant tancaments amb un dèficit mitjà de 80 milions d’euros anuals”. L’organisme preveu que aquest comportament es replicarà aquest any “si bé duplicant el nivell de dèficit mitjà”, sense tenir en compte l’efecte de la compensació de la liquidació. El canvi detectat a la capital catalana és el més gran en comparació amb l’estimació del març. 

“Les estimacions de l’AIReF incorporen un major grau de realització de despeses, no previstes als pressupostos inicials de l’any”, explica l’organisme. Al març del 2022, l’Ajuntament de Barcelona preveia en el pressupost del 2023 un retorn al superàvit.

Tot i aquest increment de costos, l’ens preveu que les corporacions acabin l’any amb una situació propera a l’equilibri, empitjorant lleugerament les previsions de superàvit de l’1 % del PIB que esperaven a l’abril. A aquest resultat caldrà incorporar l’efecte positiu de la compensació de la liquidació del 2020, fet que farà que el superàvit sigui de gairebé un 3 % dels seus ingressos.