El Departament de Justícia ultima un decret llei que permetrà a la Generalitat i els ajuntaments regular els preus dels lloguers i que s’aprovarà a la propera reunió del consell executiu. Es tracta d’una mesura d’urgència que serà plenament vigent a partir de la seva aprovació, però que s’haurà de votar al Parlament en un termini màxim de 30 dies hàbils. En cas que la cambra hi doni el vistiplau, la norma tindria vigència també durant la seva tramitació.

La regulació dels preus de l’habitatge de lloguer ha estat una reivindicació del govern municipal al llarg d’aquest mandat. De fet, l’acord dels pressupostos generals de l’Estat entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez incloïa aquesta mesura. Recordem, però, que els comptes no van tirar endavant per la negativa del PP  i dels grups independentistes a donar-los suport.

Avui la consellera de Justícia Ester Capella, ha reivindicat “les competències pròpies de Catalunya” i ha afirmat que “no renunciaríem mai a cap de les nostres competències. Si ho pot decidir un alcalde o una consellera, no ho ha de decidir cap altre per nosaltres”. I ha exigit “lleialtat al ministre espanyol”. Capella ha anunciat la mesura després de mantenir una reunió amb representants del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària i l’Associació d’Agents Immobiliaris, que han mostrat la seva disposició a col·laborar plenament amb el govern de la Generalitat.

S’inicia la tramitació de l’avantprojecte de la Llei d’arrendaments

El proper consell executiu també donarà llum verda a la memòria preliminar de la Llei d’arrendaments en finques urbanes. La mesura allargarà la durada dels contractes de lloguer entre 6 i 10 anys i eliminarà la possibilitat que el propietari demani l’avançament de tres mensualitats a l’hora de signar el contracte. A més, la mesura també inclourà l’obligatorietat de documentar l’estat dels pisos amb vídeos o fotografies, per tal que els llogaters no hagin de fer front a despeses de desperfectes en els habitatges que no hagin generat.

El preu a Barcelona puja un 38 % en cinc anys

Durant els últims cinc anys, el preu del lloguer ha pujat un 29 % al conjunt de Catalunya. En el cas de Barcelona, el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és de 949 euros, és a dir, un 38 % més car que el 2014. Aquesta situació s’estén a l’àrea metropolitana. En el cas de Sant Just Desvern l’increment ha estat encara més alt, d’un 39 %.