La crisi sanitària provocada pel coronavirus ha incidit en diferents àmbits. Falta un mes perquè la pandèmia arribi a l’any i el comerç, la restauració i l’hostaleria són alguns sectors econòmics que estan a la corda fluixa.

A Barcelona hi ha barris que ho estan vivint pitjor que d’altres. Són els barris que normalment reben més turistes o catalans de fora de Barcelona. En el cas del barri Gòtic, des de després del confinament domiciliari hi hagut un degoteig de persianes abaixades com a efecte col·lateral de la pandèmia. Només al carrer de Ferran, després de l’estiu, havien tancat el 70 % dels comerços.

Segons Barna Centre ja han abaixat la persiana el 30 % dels comerços del barri Gòtic i els que resisteixen han notat com la caixa els ha baixat molt. Tot i els esforços que estan fent per fomentar la venda per internet, les restriccions de moviments imposades per contenir la pandèmia en dificulten la pervivència.

Apujar cada dia la persiana a costa dels estalvis

La crisi sanitària també està esgotant els estalvis d’algunes botigues arrelades al barri des dels anys 50. Amb l’esperança que la pandèmia estigui sota control durant aquest 2021 fan tots els esforços per resistir. 

Gala Povo és la tercera generació d’una família que als anys 50 va obrir un negoci al Gòtic. “Als inicis veníem articles d’il·luminació de disseny o mobles i peces de ferro forjat també de disseny“. Fa set anys el negoci es va diversificar i ara també venen roba de dissenyadors catalans. La pandèmia, segons assegura, s’està emportant els estalvis de tota la vida.

Al matí et despertes com si tinguessis una llosa a l’esquena. Saps que hauràs d’invertir el que havies guanyat
Gala Povo, botiguera

La facturació ha arribat a baixar un 90 %

Conchi Ávila va obrir el 2015 una botiga al Gòtic dedicada als ànecs de goma i fa 18 mesos una segona botiga perquè el negoci funcionava. La pandèmia l’ha forçat a tancar-ne la segona. Tot i que ha negociat amb el propietari una rebaixa del lloguer, li resulta molt complicat fer front a les mateixes despeses amb el 90 % menys d’ingressos. 

Interior de la botiga Duck Store de la Conchi Ávila
L’heroïcitat és venir cada matí i aixecar la persiana quan te’n vas a casa a zero un dia i un altre dia
Conchi Ávila, propietària de Duck Store

Neguit pel futur dels locals buits

El tancament de botigues al Gòtic preocupa tant els comerciants que hi resisteixen com l’entitat que representa gran part del sector d’aquesta zona, Barna Centre. Teresa Llordés n’és la presidenta. No saber a mans de qui aniran aquests locals ens preocupa molt. No serà bo que en aquests locals s’hi posi un tipus de comerç que no suma per al Gòtic”.”

Tenim converses amb l’Ajuntament per veure com es pot controlar qui anirà als locals que es queden buits
Teresa Llordés, presidenta de Barna Centre

L’entitat reconeix, però, que la solució és complicada si l’Administració no hi intervé ja que l’última paraula la tenen els propietaris dels locals. Tot i això assegura que continuen treballant per donar resposta a les noves necessitats de la pandèmia perquè les botigues resisteixin. Entre altres mesures perquè els comerços siguin visibles a internet fomenten la venda en línia.