Una de les incògnites sobre la covid-19 és per què afecta de forma més greu unes persones i no d’altres. Un grup d’investigadors de l’Hospital Clínic-IDIBAPS ha seguit una línia de recerca que els ha permès trobar una clau: les persones que van néixer amb baix pes, és a dir, amb menys de 2,5 kg, estan tres cops més predisposades a acabar ingressades per complicacions causades pel coronavirus.

L’equip de recerca, coordinat per la doctora Fàtima Crispi, investigadora del grup de medicina fetal i perinatal de l’IDIBAPS, del Clínic, van estudiar 400 casos d’entre 18 i 70 anys, a qui se’ls va demanar el pes de naixement. El 15 % dels pacients van requerir ingrés a l’UCI i els investigadors van identificar que entre diverses variables, el baix pes al naixement fa tenir fins a tres vegades més risc d’acabar a l’UCI per una covid-19 greu. A partir d’aquí, han validat la teoria a partir d’una enquesta en línia anònima d’on es van obtenir dades de 1.822 adults de la mateixa franja d’edat, i dels quals un 2,5 % van ingressar a l’UCI.

Millorar la identificació precoç de complicacions

L’estudi ha estat publicat per la revista ‘Scientific Reports’, i té com a principal novetat, introduir una variable important a l’hora de fer els diagnòstics i tractaments. “Aquests resultats són totalment nous i creiem que molt rellevants, perquè ens podran ajudar a identificar millor els pacients menors de 70 anys que tenen major risc amb la covid-19 i adequar-los el tractament i el maneig de la malaltia”, afirma la doctora i investigadora Fàtima Crispi.