Punt final a la crisi oberta pel coronavirus abans del Mobile World Congress 2020 a Barcelona. Quan faltaven poc més de 10 dies perquè comencés el congrés de telefonia mòbil més important del món, la GSMA, l’organització del MWC, ha cancel·lat l’edició d’enguany davant l’onada de baixes d’empreses assistents per temor del virus. Això, malgrat que la mateixa entitat organitzadora havia anunciat mesures addicionals per evitar el contagi entre els congressistes.
La GSMA ha decidit aquest dimecres cancel·lar del Mobile davant l’amenaça del virus, al qual l’OMS ja ha posat nom oficial: covid-19. Fins ara se l’anomenava coronavirus o, fins i tot, pneumònia de Wuhan. En els darrers dies, i sobretot hores, la llista d’empreses que havien anunciat que no vindrien al Mobile World Congress 2020 i havien suspès la visita a Barcelona no havia parat de créixer. Més d’una trentena de companyies tecnològiques i de telefonia havien cancel·lat la participació en el congrés de mòbils per seguretat. Tot i això, minuts abans de la cancel·lació, encara hi havia més de 2.500 empreses que hi mantenien l’estand i la participació en actes i conferències.
Llista de baixes al MWC 2020
Aquesta és la llista d’empreses que havien anunciat que no participarien en el MWC pel coronavirus
- ❌ British Telecom
- ❌ Nokia
- ❌ AT&T
- ❌ Deutsche Telekom
- ❌ Rakuten
- ❌ McAfee
- ❌ Facebook i Cisco
- ❌ Intel
- ❌ Vivo
- ❌ Amazon
- ❌ LG
- ❌ Sony
- ❌ DoCoMo, Umidigi, Gigaset, Ulefone
- ❌ Nvidia
- ❌ Ericsson
- ⚠️ Coronavirus i MWC: mesures de la GSMA a Barcelona
British Telecom: ❌NO
British Telecom
, la multinacional de telecomunicacions britànica, havia estat una de les darreres a donar-se de baixa, dimecres, 12 de febrer.
Nokia: ❌NO
Nokia
, l’empresa de tecnologia i telefonia mòbil finlandesa, també havia confirmat que no seria al Mobile World Congress, En un comunicat, justificava la decisió amb el fet que, després d’haver estudiat la situació, havia pres una decisió “basada en els fets” i perquè “la salut i seguretat dels nostres empleats són una prioritat absoluta”.
AT&T: ❌NO
AT&T, gran companyia de telecomunicacions als EUA, també havia anunciat la renúncia pel risc de contagi. Es tracta d’una de les empreses destacades dins de la patronal organitzadora, la GSMA, i l’empresa més gran de serveis de telefonia als Estats Units.
Deutsche Telekom: ❌NO
Deutsche Telekom, operadora alemanya, també s’havia fet enrere. Va ser la primera gran operadora europea a cancel·lar la presència.
Rakuten: ❌NO
El gegant del comerç electrònic japonès Rakuten tampoc no hauria assistit al Mobile World Congress. La companyia nipona, que aquest any té intenció d’irrompre en el sector de la telefonia mòbil, havia confirmat que, pel temor del brot de coronavirus, no assistiria al congrés. La firma ho va justificar amb la voluntat de garantir “la salut i la seguretat de clients, socis i treballadors”.
McAfee: ❌NO
L’empresa de ciberseguretat McAfee també havia cancel·lat la participació en el Mobile World Congress. “Com en qualsevol altra fira, la nostra primera prioritat és la salut i la seguretat dels nostres treballadors i socis. A causa de les preocupacions continuades sobre el nou coronavirus, McAfee ha decidit cancel·lar la seva exhibició i participació en el Mobile World Congress 2020”, havia informat l’empresa. McAfee tenia un estand de 135 metres quadrats reservat al recinte firal de la Gran Via.
Facebook i Cisco: ❌NO
Facebook havia desistit d’enviar els seus treballadors al Mobile World Congress per “precaució” arran del coronavirus. “Com a mesura de precaució, els empleats de Facebook no aniran aquest any al Mobile World Congress pels riscos en salut pública relacionats amb el coronavirus”, havia afirmat una portaveu de la xarxa social més popular del món.
L’empresa nord-americana Cisco, que tenia un estand de 729 metres quadrats a la fira, també hi havia cancel·lat la participació amb un anunci a Twitter.
Intel: ❌NO
Intel, la multinacional nord-americana i principal fabricant de xips del món, també va anunciar la baixa al Mobile World Congress 2020. Ho va fer al·legant motius de seguretat davant l’amenaça del coronavirus. És la desena empresa que es va sumar a la llista de cancel·lacions del Mobile.
Vivo: ❌NO
El fabricant xinès Vivo s’havia sumat a la llista de cancel·lacions al MWC pel virus de la pneumònia de Wuhan. A més, la companyia també havia anul·lat altres esdeveniments previstos a Barcelona per a finals de febrer. En un comunicat, havia afirmat que confiava a poder presentar els nous telèfons Apex 2020 ben aviat.
Amazon: ❌NO
Amazon
, el gegant de la venda en línia, també havia anunciat que no seria al Mobile World Congress 2020. L’empresa havia informat que, “a causa del brot i les contínues preocupacions al voltant del nou coronavirus, Amazon es retirarà d’exhibir i participar en el Mobile World Congress 2020”. És la quarta empresa que va cancel·lar la presència al congrés tecnològic.
LG: ❌NO
És una de les primeres empreses que van retirar-se del congrés. L’empresa sud-coreana va anunciar que no participaria en el MWC 2020 davant el brot de coronavirus. La multinacional va argumentar en un comunicat que volia “avantposar la seguretat i la salut dels seus treballadors, socis i clients”. La companyia havia afirmat que substituiria el Mobile per “altres actes per anunciar els mòbils nous del 2020”.
Sony: ❌NO
L’empresa Sony tampoc havia d’assistir al Mobile World Congress. La multinacional havia decidit cancel·lar la presència al congrés per l’alerta pel coronavirus, com altres empreses. En un comunicat, Sony assegurava haver monitorat la situació provocada pel virus i que havia pres aquesta “difícil” decisió perquè donava la màxima importància a la seguretat i el benestar dels seus treballadors, socis, clients i mitjans de comunicació. Tot i així, Sony farà la presentació dels models nous de mòbils el 24 de febrer, però a través del seu canal de YouTube.
DoCoMo, Umidigi, Gigaset i Ulefone: ❌NO
DoCoMo
, principal operadora de telefonia nipona, també havia declinat assistir al Mobile. Dues empreses de telefonia mòbil xineses, Umidigi i Ulefone, i la companyia alemanya Gigaset també havien desistit d’assistir-hi.
Nvidia: ❌NO
La nord-americana Nvidia, empresa de targetes gràfiques, havia cancel·lat la participació en el MWC pel coronavirus. L’empresa era una de les patrocinadores del congrés de telefonia mòbil del 2020 i es va sumar a les baixes d’altres empreses. La companyia havia decidit no enviar els seus empleats a Barcelona entre el 24 i el 27 de febrer: “N’hem informat ja l’empresa organitzadora, la GSMA. Atesos els riscos de salut pública pel coronavirus, la nostra principal preocupació és garantir la seguretat dels nostres col·legues, socis i clients”, havia apuntat al seu blog. Nvidia tenia previstes 10 sessions informatives i taules rodones al Mobile 2020, així com l’organització d’un centre d’intel·ligència artificial i connectivitat 5G.
Ericsson: ❌NO
La companyia sueca Ericsson és una altra de les empreses que també havien anunciat la baixa del MWC 2020 per l’amenaça del coronavirus. Davant el risc de contagi, va assegurar que volia protegir-se del virus i que no podia garantir la salut dels treballadors. Ericsson va afirmar que, “com un dels majors expositors, té milers de visitants al seu saló cada dia i, fins i tot si el risc és baix, l’empresa no pot garantir la salut i la seguretat dels seus empleats i visitants”.
Coronavirus i MWC: mesures de la GSMA a Barcelona
Malgrat les baixes d’algunes empreses tecnològiques, l’organització del Mobile va esperar diversos dies abans de prendre la decisió de cancel·lar el congrés, previst entre el 24 i el 27 de febrer.
L’organització havia implantat mesures de seguretat addicionals per no permetre l’entrada a Fira Barcelona als congressistes provinents de la província de Hubei, la zona de la Xina més afectada pel coronavirus. A més, tothom que hagués estat a la Xina darrerament hauria hagut de demostrar haver-ne sortit com a mínim 14 dies abans del congrés amb un segell al passaport o un certificat que ho demostrés. També havia anunciat controls de temperatura a l’entrada del congrés.
La GSMA també preveia aplicar altres mesures per evitar contagis del virus, com la distribució de punts amb gel antibacterià arreu de Fira Barcelona, la desinfecció dels micròfons i un telèfon d’atenció mèdica disponible les 24 hores del dia, entre d’altres. El Departament de Salut va fer una crida a la calma divendres i l’alcaldessa, Ada Colau, va assegurar dissabte que el Mobile es podria celebrar amb normalitat.
Covid-19, nom oficial del coronavirus
D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut ha posat nom oficial al coronavirus: covid -19. Es tracta d’un nom que, segons l’OMS, “evitarà que s’usin altres noms inapropiats o que estigmatitzin”. Segons ha explicat en una compareixença el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s’ha optat per un nom que no fes referència a cap localització geogràfica, cap animal ni cap individu ni grup de persones, alhora que es pogués pronunciar i estigués relacionat amb la malaltia en qüestió.
Sobre la vacuna, Adhanom ha avançat que podria estar disponible d’aquí a 18 mesos. Ha afegit que trobar la vacuna és només “una part de l’agenda” i que, mentrestant, cal “prendre mesures de contenció i higiene” per protegir la població mundial.