(ACN) El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla, no veu “raó mèdica” per suspendre el Mobile World Congress pel coronavirus i no creu que “la introducció d’un, dos o tres casos importats necessàriament comporti un risc d’epidèmia important” per a Catalunya. Un parer que contrasta amb el de l’investigador i professor de malalties infeccioses i salut global Oriol Mitjà, que va instar a ajornar el congrés si es vol assolir el “risc zero” de contagi. Trilla en discrepa i assegura que “la decisió més racional és continuar amb el Mobile”.

El doctor Trilla argumenta que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha recomanat de moment suspendre cap tipus d’esdeveniment ni viatges; que la situació està “més controlada” a la Xina després que hagin passat algunes setmanes; que, a més, l’organització del Mobile, GSMA, ha anunciat mesures addicionals per evitar el contagi dins el recinte firal de Gran Via. També remarca que a Catalunya, de moment, no s’ha detectat cap cas de covid-19.

“La probabilitat que arribi el virus és ínfima”

El cap del Servei de Medicina Preventiva del Clínic assenyala també que la probabilitat que arribi el virus és “ínfima, però mai és zero”.

Sobre les dificultats per seguir els contactes d’un eventual cas de coronavirus durant el congrés de telefonia mòbil, Trilla explica que això també pot passar, per exemple, en vols internacionals i que cada dia poden arribar ciutadans infectats des de pràcticament qualsevol indret del món.

“Imaginem que se suspengués el Mobile, què s’hauria de fer amb tots els creuers, avions o partits europeus de futbol, que mouran milers de persones? Cada dia per l’aeroport del Prat passen més de 150.000 viatgers, això és un Mobile i mig. Pot venir alguna persona contagiada amb el virus, i tant, però no es poden tancar tot un país ni les seves fronteres”.

Vista aquesta situació, recomana continuar fent amb normalitat seguint les mesures de prevenció recomanades amb caràcter general, com rentar-se sovint les mans o tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús en tossir o esternudar.

L’epidèmia es controlarà en uns mesos

El doctor Trilla explica que fins ara les previsions de la propagació del nou coronavirus s’han anat acomplint. L’epidemiòleg és optimista i confia, tenint en compte les dades i els esforços que s’estan fent, que l’epidèmia del nou coronavirus s’acabi controlant. En aquest sentit, tot i que hi ha diversos escenaris sobre la taula, apunta que el més probable és que el covid-19 s’acabi controlant en sis o nou mesos.

Període d’incubació

Sobre el període d’incubació, que segons un estudi de científics xinesos podria estendre’s fins a 24 dies, el doctor Trilla ha explicat que de moment cap agència mèdica oficial no ha trobat cap evidència “prou sòlida” per allargar els períodes de quarantena, que ara se situen en 14 dies.

La majoria de persones transmeten la malaltia quan tenen febre, tos o altres símptomes, però també es pot contagiar quan encara no se’n tenen, encara que aquesta no sigui la via preferent.