Ja fa un any que es va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus i el sector turístic encara n’està ressentit. De fet, molts hotels de la ciutat continuen tancats i encara no veuen la llum al final de túnel, ni per Setmana Santa.

Les xifres confirmen la davallada de viatgers. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, Espanya ha rebut 434.362 turistes internacionals durant el mes de gener, un 89,5 % menys que el mateix període de l’any passat.

A Catalunya, la caiguda és una mica més notable. Ara bé, en un context de tancament de fronteres i pandèmia mundial és rellevant que es mantingui una certa circulació de viatgers i que, aquest gener, n’hagin arribat més de 85.000 al país.

L’oci, principal motiu dels viatges

Catalunya es manté com el segon destí preferit per als turistes, per darrere de les illes Canàries i per davant del País Valencià. Tot i això, aquest gener ha rebut 85.265 visitants, un 90,2 % menys que al 2020.

Tot i les restriccions que hi ha establertes, la majoria dels desplaçaments tenien un objectiu purament turístic. En total, al gener, 44.300.000 persones estrangeres van venir a Catalunya per oci. Això és un 93,5% menys que al gener de l’any passat. 11.700.000 visitants han vingut per motius laborals, un 88,5 % menys que el mateix mes de 2020, i per altres motius com per estudis, visites a familiars o per anar al metge han estat en total 29.300.000, un 60,5% menys que el gener de l’any passat.

També ha disminuït la despesa que els viatgers fan a casa nostra. L’any passat superava els 1.100 euros i aquest 2021 se situa als 902 euros. Segons aquest mateix informe, els turistes que venen a Catalunya s’hi estan entre vuit i nou dies.

D’on són els turistes que venen a Catalunya?

La majoria de turistes que venen a Catalunya són de França, concretament un 34 % del total. Per tant, segons dades d’Idescat, el país veí segueix encapçalant el rànquing de visitants estrangers, igual que l’any passat. El 22,5 % venen de la resta d’Europa i un 9,4 % de la resta del món.