seat coronavirus
treballador seat coronavirus

El Govern espanyol aprova aquest dimarts l’Acord Social en Defensa del Treball, i la principal mesura és la pròrroga dels ERTO fins al 30 de juny, tal com es va pactar amb sindicats, patronal i govern divendres. El decret inclourà mesures que flexibilitzen les condicions per acomiadar els treballadors, que ara estaven estipulades en sis mesos i que podrien variar en les feines estacionals. 

Ampliació dels ERTO fins al 30 de juny 

El text permet que les empreses puguin prorrogar l’ERTO als seus treballadors per força major total (perquè no han pogut obrir) o parcial (que només han recuperat una part de l’activitat). En aquest últim cas, prevaldran els ajustos via una reducció de jornada. Hi ha una novetat que també es va pactar amb els actors implicats i és que les empreses i entitats que tenen domicili en paradisos fiscals queden automàticament excloses d’aquesta pròrroga. 

Els ERTO de força major derivades del coronavirus tindran una exoneració del 75 % de la quota de la Seguretat Social (per les empreses de més de 50 treballadors donats d’alta) i del 100 % per les que tenien menys de 50 treballadors. En casos de força major parcial, per tant, que continuen treballant, hi haurà beneficis d’exoneració d’entre el 85 i el 45 %, depenen de diversos factors. 

Flexibilització dels acomiadaments en feines temporals

El decret del Govern espanyol també parla sobre què passarà amb aquests treballadors actualment en ERTO un cop acabi la pandèmia, sobretot si les seves empreses tenen problemes per tirar endavant, han de reduir els costos o donen un servei estacional. En un primer moment es vinculaven els beneficis en les quotes dels ERTO si es mantenia la feina dels treballadors com a mínim sis mesos des de la data de reactivació de l’activitat. Ara, aquesta clàusula es flexibilitza i els sis mesos començaran a comptar a partir de la incorporació del treball, encara que aquest sigui parcial o d’una part només de la plantilla. S’obre la porta a l’acomiadament en determinats sectors com els de l’oci, el turisme o l’hoteleria, que tenen una durada estacional molt determinada. Aquest és el punt on més han xocat patronal i sindicats a l’hora de rubricar l’acord. 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a