Els eixos comercials de Barcelona confirmen que es manté el volum de vendes de Nadal de l’any anterior, després dels estralls de la pandèmia. Si la campanya nadalenca del 2022 va ser la de la recuperació, la del 2023 ha estat la de la consolidació, tot i que alguns sectors ho han vist més repercutit en les vendes que d’altres.

Bona despesa dels compradors tot i la inflació

El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha qualificat “d’èxit” l’inici d’aquesta campanya comercial de Nadal. Assegura que aquests dies els barcelonins han adquirit tota mena de regals, des d’electrodomèstics fins a joieria o peces de roba.

Segons ha assegurat el president de Barcelona Oberta, els compradors de Barcelona són molt racionals a l’hora de gastar. Tot i això, durant aquests dies s’han oblidat de la inflació i no han dubtat a fer compres nadalenques. Per la seva banda, el president de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, destaca les botigues d’alimentació, les de joguines o les floristeries com exemples de sectors que han tingut una bona facturació.

Un mes complicat per a la conciliació familiar

L’allau de festius i diumenges de botigues obertes durant el mes de desembre és tot un repte, especialment per als treballadors del petit comerç. Habitualment no poden contractar personal addicional i han d’assumir tot el cost personal de la campanya de Nadal. “Obrir el dia 24 i el diumenge passat és normal”, admet Pròsper Puig, ja que són dies en què encara es fan moltes compres d’última hora.

El problema, explica Puig, és la càrrega de les setmanes prèvies: “Igual no té tanta lògica obrir el dia 6, el 8 i tots aquests dies. Això, pel comerç de proximitat, té un cost de conciliació que rarament té un retorn”, apunta.

Vendes més fluixes en productes de la llar i tèxtil

Des de Barcelona Comerç també apunten a una bona campanya de Nadal, similar a la de l’any anterior. Tot i això, el balanç del trimestre és una mica pitjor, especialment en alguns sectors, com ara el tèxtil o productes de la llar. Ho atribueixen a les altes temperatures, fet que endarrereix les compres de la nova temporada de roba.

Què vols saber del Nadal 2023?