Fa gairebé un any, els comerciants de la travessera de Dalt es queixaven de la situació límit a la qual havien arribat per culpa de les obres, que els van fer baixar en un 40 % les vendes. Ara, amb els treballs acabats, asseguren que estan igual o pitjor. Segons un estudi que ha fet l’Associació de Comerciants de Travessera de Dalt, més de la meitat dels seus associats consideren que, amb la remodelació de la travessera, la situació del comerç de la zona ha empitjorat.

Ida Oliver, que té una botiga a la travessera de Dalt, explica alguns dels nous problemes amb què es troben des de la reforma. Per exemple, diu que els ha perjudicat la retirada de les places d’aparcament perquè hi ha productes que són difícils de transportar sense un vehicle: “Jo que venc maletes, necessites una maleta gran, paro un moment, si avui no puc aparcar, passo demà, que podré aparcar”. També considera que les voreres amples han perjudicat el comerç, més que ajudar-lo, perquè separen molt els vianants de les botigues.

Canviar el Pla d’usos

A aquests problemes, cal afegir-hi els que ja van reclamar al districte de Gràcia durant les obres. Creuen que el trasllat de les parades de bus i de Bus Turístic ha fet que, a una part important de la travessera, no pari cap d’aquests transports. Els comerciants consideren que això contribueix que la zona quedi més desmantellada. Passa el mateix, segons expliquen, amb el Pla d’usos vigent, que no permet obrir més locals de restauració ni de degustació. Aquest punt concret el portaran al proper plenari de Gràcia, el 7 de març. Volen demanar que la travessera de Dalt deixi de ser considerada zona de contenció com la Vila de Gràcia, i sigui equiparada amb Vallcarca i la Salut, amb qui creuen que tenen més característiques en comú.

Mentrestant, Virgina Espada, presidenta de l’Associació de Comerciants de Travessera de Dalt, explica que estan treballant amb una empresa de dinamització. De moment, estan pensant de crear sinergies amb entitats i associacions del voltant. Per exemple, amb el Club Esportiu Europa, el Club Natació Catalunya i les associacions de comerciants de Lesseps, Vallcarca i la Salut.