(ACN/redacció) Després de més d’un any i mig de pandèmia de la covid-19, Catalunya reprèn aquesta setmana l’arribada de joves europeus per fer pràctiques a empreses catalanes. Aquest 2021 són vuit joves els qui, a través del programa de mobilitat internacional Eurodissea, s’estaran uns mesos en territori català. La iniciativa la impulsen la Unió Europea i la gestiona el Servei Públic d’Ocupació (SOC).

A través del programa, el SOC ofereix als joves d’entre 18 i 35 anys fins a set mesos de formació: són estades laborals, amb ensenyament de la llengua i els costums del país receptor. Amb el coronavirus, l’arribada del jovent s’havia paralitzat, però la millora de la situació sanitària n’ha permès la represa. L’any 2022 es preveu que Catalunya aculli fins a 75 joves, una xifra rècord.

Vuit nois de Bèlgica, Portugal i Itàlia

El primer grup que ha arribat a casa nostra està format per tres nois i cinc noies vinguts de Bèlgica, Portugal i Itàlia. Els perfils són diversos: procedeixen d’àmbits com la biologia, el dret internacional, l’arquitectura o el turisme i el màrqueting. Durant els primers dies d’estada, els joves residiran a l’Alberg Mare de Déu de Montserrat de Barcelona. Més tard aniran a albergs de la xarxa Xanascat de la Generalitat.

L’Eurodissea fa més de 30 anys que està en marxa, però fins ara mai no s’havia interromput. Si bé alguns joves catalans han pogut fer estades a l’estranger, el moviment a la inversa no ha estat possible. “La situació sanitària ens hauria permès portar joves, però la situació laboral no ho feia recomanable; la majoria d’empreses estaven teletreballant, i així el programa perd bona part del sentit”, comenta la directora del SOC, Ariadna Rectoret.