La plataforma Som Oci Nocturn ha convocat una protesta a la plaça de Sant Jaume contra la decisió del govern de mantenir tancat el sector, com a conseqüència de la cinquena onada de la pandèmia de la covid-19. Aquest dimecres, a les 17 h, els membres es concentraran davant del Palau de la Generalitat, on tenen intenció de fer una acampada. Els convocants, a més, han anunciat una “vaga de fam indefinida” com a mesura de pressió desesperada per aconseguir una rectificació de les restriccions.

La mobilització, que té el suport de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), acusa la Generalitat de “deixadesa de funcions” i de “greuge comparatiu”. Per tot plegat, exigeix un “tracte just” i el dret a “treballar en condicions segures”, és a dir, que s’estableixin mesures i protocols, com s’ha fet en els altres sectors de la cultura.

Ara fa gairebé un any, Som Oci Nocturn ja va convocar una acampada a la plaça de Sant Jaume, en què van participar prop d’un centenar de persones, per demanar la reobertura del sector. En aquella ocasió, però, la protesta va ser desallotjada al cap d’una setmana, sense que els manifestants hi oposessin cap resistència.

Un futur incert

De la cinquantena de persones que es preveu que se sumaran a l’acampada, mitja dotzena faran vaga de fam. Un d’ells serà l’Eduard García, propietari de la Sala Bòveda i del bar Ceferino del Poblenou. Assegura que les restriccions actuals són la “mort” de l’oci nocturn i recorda que hi ha tot un seguit de despeses que han de pagar malgrat seguir tancats: “Hi ha locals que paguen uns lloguers altíssims i les potències que tenim contractades també són molt altes. Així és molt difícil subsistir”, ha dit.

Portem un any i mig de pandèmia i estem igual. L’oci nocturn està igual. No se’ns donen solucions, ens tanquen quan volen
Eduard García, propietari de la Sala Bòveda i del Bar Ceferino

Un dels seus locals és un bar musical, afectat pel tancament de l’oci nocturn, i recorda que només aquells amb terrassa poden obrir a l’exterior, mentre que la resta estan sentenciats. García ha denunciat que fa dos mesos que esperen una reunió amb la Generalitat però que no hi ha hagut resposta. Es pregunta què ha passat amb el pla sectorial que es va aprovar per garantir les mesures en l’oci nocturn i que tant de temps va costar d’elaborar: “Portem un any i mig de pandèmia i estem igual. L’oci nocturn està igual. No se’ns donen solucions, ens tanquen quan volen. Ens fan un pla sectorial que va trigar un any i mig en fer-se i ens tanquen. No per què serveix aquest pla, aleshores”, ha lamentat.