gent mascareta carrer

Salut ha alertat que hi ha un milió de catalans d’entre 12 i 45 anys que encara no s’han vacunat contra la covid. Ara per ara, hi ha un 70 % de la població de Catalunya immunitzada i el govern es marca com a objectiu arribar al 80 % aquest setembre administrant dos milions de dosis.

Per això, Salut farà un milió de trucades, enviarà milers de missatges i intensificarà les accions a l’atenció primària per arribar sobretot a menors de 34 anys i dones embarassades que encara no s’hagin vacunat. D’altra banda, el govern ja ha avançat que es recuperarà “tota la capacitat de testeig i rastreig”, a l’inici del curs.

“Hem de posar tota la carn a la graella per controlar la covid-19, i el nostre objectiu és fer que la covid passi de ser la malaltia a una de les malalties“, ha dit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. “No parlem d’erradicació, perquè no són vacunes esterilitzants, això ho sabíem”, ha afegit.

L’objectiu és reduir a un 20 % la població en risc d’emmalaltir de manera greu

Amb el canvi de la variant del virus delta, ja s’ha apuntat que no s’aconseguirà la immunitat de grup amb el 80 % de la població immunitzada. Ara bé, Salut explica que si s’aconsegueix aquesta fita, la població que seguirà tenint infeccions i que pot emmalaltir de manera greu —i, fins i tot, morir— es reduiria al 20 %, mentre que el 80 % vacunat, tot i que pot contraure la covid, no arribarà en la majoria dels casos a aquestes situacions.

Argimon ha lamentat que “tot i tenir tots els recursos per poder posar 450.000 dosis a la setmana no ho hem aconseguit“. Al juliol es van posar 2.200.000 vacunes i a l’agost 1.200.000. Per això, Salut vol recuperar el ritme al setembre. “És molt important per encarar les properes setmanes”, ha conclòs el conseller.

La combinació més segura: haver passat la malaltia i tenir una dosi

El conseller de Salut ha explicat que “segurament la combinació que més protegeix de la covid és haver passat la malaltia, perquè genera la resposta immunitària més potent, i rebre després la dosi de reforç de la vacuna. De fet, Argimon ha apuntat que en aquesta cinquena onada no ha ingressat ningú a l’UCI amb aquestes característiques. Ara hi ha 212.000 persones per sota de 45 anys que han passat la malaltia i que ja poden rebre una dosi.