Aquests dies al número 141 de l’avinguda Meridiana, en la confluència amb el carrer de València, s’està duent a terme una intervenció arquitectònica singular. Es tracta de l’ampliació de l’edifici duplicant-ne l’alçària. És a dir, l’edifici ara té tres plantes i en passarà a tenir sis en qüestió d’hores. Això, tècnicament, es coneix amb el nom de sobreelevació.

Com es fa la sobreelevació en un edifici?

El primer pas és comú en qualsevol construcció: cal tenir en compte les normes d’edificació i el criteri dels futurs inquilins. En què es diferencia? En la manera d’edificar. Es prepara i s’adapta a tots els nivells la terrassa de l’immoble per rebre els àtics. La sobreedificació no es construeix “in situ” sinó al taller. Allà s’incorporen les instal·lacions elèctriques i es fan els acabats. Després, ja es pot transportar l’àtic. Una grua especial aixeca els mòduls amb mesures específiques de seguretat depenent de les mides de la construcció i l’emplaçament. Quan ja s’ha col·locat meticulosament tal com ha de quedar, s’acaba de muntar. 

 

En aquest cas els pisos tenen entre 75 m2 i 82 m2 i consten de dues habitacions, dos banys i terrassa. A més, tenen qualificació energètica A, ja que utilitzen materials reciclats i inclouen mesures per millorar l’estalvi energètic com, per exemple, elements per controlar la despesa d’aigua. Alhora que adeqüen els edificis també aprofiten per rehabilitar la finca i, en molts casos, instal·lar-hi ascensor.

Qui ho fa?

La Casa por el Tejado és l’estudi d’arquitectura que signa aquesta construcció. S’ha especialitzat en àtics, i treballa a ciutats europees com Barcelona, París, Londres o Madrid. Proposa sobreeelevacions en edificis en què considera que la coberta està desaprofitada i que a través de la intervenció es poden crear més habitatges de manera sostenible. 

A Barcelona, fins ara, feien aquests projectes a l’Eixample, però ara s’obren a altres barris de Barcelona, com el Clot. Les característiques constructives són similars, però sempre s’adapten al lloc a on treballen.