En un debat organitzat al Barcelona Meeting Point per debatre sobre les polítiques d’habitatge, representants de l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern espanyol han coincidit a assenyalar que la col·laboració amb el sector privat serà clau per augmentar el parc d’habitatge de lloguer assequible a curt termini. Les administracions han admès que no disposen de prou recursos propis.

El director adjunt de l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat, Jaume Fornt ha recriminat al govern central que durant els anys de la crisi s’han sentit molt sols en matèria d’habitatge i per fer front a la situació d’emergència. Ha afegit que la col·laboració público-privada és imprescindible: “Sols no ho podem fer”.

En la mateixa línia el gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Burón, ha dit que la col·laboració ha de ser amb un repartiment del capital risc del 50%: “Volem treballar amb empreses, que seguin al consell d’administració i estiguem en paritat al 50 %”.  En aquest sentit ha recordat que abans de l’estiu es va crear el nou operador metropolità d’habitatge de lloguer: Habitatge Metròpolis Barcelona. Es tracta d’una societat de l’Àrea Metropolitana i l’Ajuntament de Barcelona que ara busca capital privat per poder construir 4.500 pisos protegits per al règim general en vuit anys. En breu s’ha d’obrir el procés de licitació perquè es presentin els candidats.

El gerent d’Habitatge també s’ha referit a les reticències del sector immobiliari a la mesura aprovada inicialment per l’Ajuntament per tal que les noves promocions de pisos reservin un 30% a l’habitatge protegit: “Seamos serios. No se va a parar el mercado. No es el armageddon. No se hunde el mundo”, ha ironitzat.

El director d’Habitatge del Ministeri de Foment, Javier Martín, també ha participat en el debat i ha defensat que ara és un moment de col·laboració entre administracions. Ha lamentat que en les últimes dècades s’ha reduït de forma alarmant el parc públic d’habitatge. “El mercat de lloguer és un mercat avui dia desequilibrat, amb manca de transparència i manca d’oferta”, ha sentenciat.