cau pib catalunya

(ACN) El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, estima una caiguda del 10 % del producte interior brut (PIB) de Catalunya a conseqüència de la crisi del coronavirus. La situació d’excepcionalitat també podria provocar l’increment de les xifres d’atur fins al 20 %, nivells similars als que es van arribar durant la crisi del 2008. En declaracions a l’ACN, Canadell afirma que en l’àmbit de l’economia nacional, “la nostra generació no ha vist mai una cosa així”.

Més seguretat per a les empreses davant les inspeccions d’expedients

En referència a la tramitació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), el president del Consell de Cambres ha proposat fer un “front comú” amb les patronals per exigir a l’Estat més “seguretat” per a les empreses davant possibles inspeccions futures. De moment, l’Administració està aprovant els ERTO que les empreses estan tramitant per silenci administratiu, però aquesta situació produeix una “gran inseguretat” per a les empreses ja que el Ministeri de Treball té fins a quatre anys per fer inspeccions i valorar la convenient aplicació dels expedients. La creació d’un “front comú” format per les patronals més representatives, tant a Catalunya com a l’Estat, tindria com a objectiu confirmar aquest silenci administratiu com a garantia de procediment en tots els casos d’ERTO.

“Després de l’ERTO vindrà l’ERO”

Joan Canadell ha reconegut també la possibilitat que els ERTO presentats esdevinguin expedients de regulació d’ocupació (ERO) un cop passi la crisi. “És evident que, per a les empreses que es plantegin presentar un concurs de creditors, després de l’ERTO vindrà l’ERO”, ha assegurat a l’ACN. En aquest sentit, el president de la Cambra ha apel·lat als empresaris a buscar les noves oportunitats del negoci i aplicar la tecnologia a una nova economia. Per aquest motiu, la Cambra ha posat en marxa un fons econòmic destinat a companyies que es puguin “reconvertir” i produir material per “ajudar” el sistema sanitari. L’objectiu de la institució és evitar que tanqui el major nombre d’empreses possible a conseqüència de la crisi sanitària.