El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un paquet de mesures econòmiques per pal·liar els efectes del coronavirus. L’objectiu principal són les petites i mitjanes empreses, a les quals ha promès línies de crèdit i ajudes fiscals per permetre’n la viabilitat. “Facilitar les obligacions tributàries mitjançant ajornaments i moratòries, no permetrem que les tensions de liquiditat temporal es tornin un problema”, ha dit Sánchez.

Sánchez s’ha compromès a protegir els treballadors de les conseqüències del covid-19. D’una banda, pels acomiadaments i el mal ús d’aquesta crisi. I de l’altra, ha defensat davant les institucions comunitàries un fons europeu per als ciutadans que hagin perdut la feina.

Aquestes mesures se sumen a les ja anunciades també aquest dimarts per la portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, que inclouen, entre d’altres, la prohibició dels vols directes a Itàlia i la cancel·lació dels viatges de l’Imserso. A banda, els aïllaments pel coronavirus es consideren baixa per accident laboral.

Una crisi dura però transitòria

El president reconeix que no saben quin serà l’abast final del coronavirus, però també ha volgut llançar un missatge esperançador: “Totes les previsions indiquen que les conseqüències i l’impacte seran seriosos, però també serà transitori”. També ha negat que hi hagi cap problema d’abastiment de productes alimentaris a Espanya.

L’emergència sanitària afecta, com ha explicat Sánchez, més de 101 països. En una roda de premsa posterior al Consell Europeu Extraordinari, el president de l’executiu ha assegurat que el sistema sanitari públic espanyol és “un escut” i n’ha enumerat alguns dels recursos existents: 330.000 professionals mèdics, 466 hospitals i 13.000 centres d’atenció primària en tot el territori. El president del Govern espanyol ha defensat el paper dels professionals i ha assegurat que les mesures que aproven estan sota direcció tècnica d’experts científics.

El president del Govern espanyol també ha agraït a la ciutadania els esforços per seguir les recomanacions per prevenir el contagi. Assegura que, fent-ho, no només es protegeixen a si mateixos i els seus familiars sinó també la resta de conciutadans.