L’establiment de roba Abans morta que senzilla ha rebut el Premi al Talent Jove que atorga la Fundació Barcelona Comerç. La Fundació ha destacat “la integració de la sostenibilitat dins del model de negoci i el seu esperit emprenedor”. Pepa Jiménez, encarregada del negoci, ho celebra amb il·lusió i s’ho pren com a un reconeixement a la seva trajectòria.

Negoci sostenible i ètic

La botiga de roba per a dona Abans morta que senzilla va obrir portes al carrer de l’Ajuntament el 2004. Des de llavors, al capdavant del negoci es troba Pepa Jiménez, diplomada en Pedagogia, que al llarg del temps ha anat transformant-lo de manera paral·lela al seu projecte vital. La botiga representa com Pepa Jiménez entén el món: “Crec que ha de ser més sostenible i ha de ser més ètic”. Des de Sant Andreu, Pepa Jiménez vol posar un granet de sorra per canviar la indústria tèxtil que, tal com explica, és la segona més contaminant del món i on hi ha “nens i gent treballant en règim d’esclavitud”.

Roba ecològica, d’artesans i amb certificat ètic

Pepa Jiménez cuida molt el tipus de roba que ven a la botiga de 26 metres quadrats. El 50 % prové d’artesans, la majoria catalans però també valencians i bascos. La resta de marques, però, han de complir ser de teixits ecològics, no generar residus i assegurar el certificat internacional Fairtrade. “Això vol dir que en la roba que jo venc no ha participat cap nen ni esclau des de la fabricació a la venda”, explica Pepa.

A més, la roba és de teixit ecològic. Per exemple, té peces de polièster fetes amb ampolles de plàstic, bufandes fetes amb peluixos o bosses confeccionades a partir de camises i pantalons.

Comerç de proximitat

Malgrat diu que ven la roba a un preu reduït, la Pepa és conscient que no té “preus d’Inditex” i molta gent hi creu en el projecte, però no s’ho pot permetre. Per això, dona la possibilitat d’apartar les peces de roba i pagar-la a poc a poc.

Veïna de Sant Andreu, tot i que prové del Poblenou, fa molta vida al barri i reivindica la importància de la tasca del comerç de proximitat: “Hem deshumanitzat la ciutat i hem de tornar a ser petits perquè el tracte proper forma part de ser més ètic i sostenible”.