El nombre de botigues tancades ha augmentat a la plaça del Congrés Eucarístic i al tram del carrer de Felip II que pertany al Congrés i els Indians. La Unió de Botiguers del barri assegura que molts locals s’han reconvertit en habitatges i d’altres no es reobren perquè no aconsegueixen la llicència necessària. Segons l’entitat, en els darrers sis anys han tancat 250 botigues.

Locals massa petits per una llicència

La majoria dels locals comercials del Congrés i els Indians es troben als baixos d’edificis construïts entre els anys 50 i 60. Segons explica Rosa Lorenzo, vocal de la Unió de Botiguers del Congrés i els Indians, en aquella època els locals no es feien grans i, per això, tenen unes mides inferiors a 100 metres quadrats. Aquestes dimensions són un hàndicap a l’hora d’obrir nous negocis perquè, segons expliquen, la normativa municipal exigeix unes mides determinades per atorgar una llicència comercial. “És un cercle viciós que es mossega la cua”, reflexiona la Rosa, que està segura que, sense aquesta limitació, hi hauria més botigues obertes. Actualment n’hi ha 349 establiments oberts.

Locals convertits en habitatge

Un altre inconvenient és la proliferació de locals convertits en habitatges. “Si es fan habitatges i les botigues estan tancades, serà com passejar per un desert”, alerta Rosa Lorenzo. En el mateix sentit, una altra vocal de la Unió de Botiguers, Enric Crespo, diu que això també provoca que les botigues obertes estiguin molt espaiades i això no convida a passejar. “La gent vol que hi hagi ambient, que hi hagi barri i llum i la llum la donen les botigues obertes”, explica Crespo.

Demanen un pla especial per al comerç

Els comerciants voldrien que s’engegués un pla especial per adaptar la normativa municipal a la realitat del barri. “Ens urgeix perquè hi ha botigues, que sinó hauran de marxar”, diu Rosa Lorenzo. En aquest sentit, també es vol crear un pla de dinamització del comerç. De fet, el consistori va aprovar a la Comissió d’Economia i Hisenda celebrada el 20 de novembre un prec presentat pel Grup Municipal de Junts per Catalunya per dinamitzar el comerç del barri i de proximitat per tal de diversificar l’oferta comercial i atreure nous consumidors.