Òmnium Cultural ha lliurat aquest divendres els premis de la Nit de Santa Llúcia, que aquest 2019 arriba a la 69a edició, al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet. Aquesta vetllada cultural, que es coneix com la Festa de les Lletres Catalanes, reconeix professionals literaris i comunicatius rellevants de Catalunya. El Premi Sant Jordi de Novel·la, el guardó més important i dotat amb 60.000 euros, ha estat per a David Nel·lo per la seva obra ‘Les amistats traïdes’. En total, l’entitat ha atorgat set premis, entre els quals el Premi Muriel Casals de Comunicació 2019 als serveis informatius de betevé per la cobertura de les manifestacions en resposta a la sentència del procés.

El novel·lista David Nel·lo s’ha mostrat “immensament feliç” pel premi, tot i que en el seu discurs ha lamentat l’absència del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que per tercer any consecutiu no pot assistir a aquest acte cultural perquè està a la presó per la sentència del procés. De fet, el mateix Cuixart ha gravat un àudio per dirigir-se als assistents. “No estiguem tristos, al contrari. Avui sóc aquí entre tots vosaltres”, ha dit el president d’Òmnium, que ha acabat el seu missatge amb un “Visca Catalunya lliure”. Abans de les seves paraules, el públic ha cridat unànimement “llibertat!”.

Gurt: “Dones, què feu? Escriviu”

Una altra de les guardonades ha estat l’escriptora Carlota Gurt, amb el Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions per la seva obra ‘Cavalcarem tota la nit’. La narradora ha destacat que ella ha estat l’única dona premiada en aquesta edició. Per això, ha animat les dones a fer literatura. “Dones, què feu? Escriviu”.

L’acte ha tingut presència institucional. Hi han assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, entre altres autoritats.

Tots els premiats en la Nit de Santa Llúcia 2019

En total hi ha hagut set premis. Aquests han estat els guardonats en la 69a Nit de Santa Llúcia:

  • 60è Premi Sant Jordi de Novel·la: ‘Les amistrats traïdes’, de David Nel·lo.
  • 22è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions: ‘Cavalcarem tota la nit’, de Carlota Gurt Daví.
  • 61è Premi Carles Riba de Poesia: ‘L’espai profund’, de Lluís Calvo i Guardiola.
  • 57è Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies: ‘Estimat monstre’, de Lluís Prats.
  • 46è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil: ‘Nascuts per ser Breus’, de Toni Mata.
  • 33è premi Internacional Joan B. Cendrós: Paul B. Preciado.
  • Premi Muriel Casals de Comunicació 2019: Serveis informatius de betevé.