L’Associació de Serveis de Temporada de les Platges de Barcelona denuncia que aquest estiu s’ha incrementat el nombre de venedors ambulants a la platja. Alguns restauradors situen l’augment entre un 60 i un 70 % en els darrers dos anys. “No ha estat una bona temporada, la venda ambulant actualment és un dels factors que més ens està perjudicant, ens està fent passar un molt mal moment econòmic”, explica Israel Flores, president de l’associació.

El director de platja del Grup Pantea, Omar Valdés, apunta que les pèrdues que els ocasiona la venda ambulant que opera en l’àrea d’influència dels seus establiments és d’entre el 30 i el 40 %. Davant d’aquesta situació, Flores assegura que, dels 13 associats, alguns propietaris pensen a rescindir el contracte del xiringuito perquè, diuen, no els surt a compte desenvolupar l’activitat.

A més, els restauradors afegeixen que el comportament dels venedors ambulants ha canviat i que ara és de confrontació amb els treballadors dels establiments. Asseguren que si algun dels cambrers els demana que marxin de la zona, els venedors s’hi encaren, els amenacen i, fins i tot, han arribat a les mans en diverses ocasions. Per tot plegat, demanen que hi hagi punts fixos de vigilància policial a les platges durant la temporada de bany.

Dispositiu policial ineficient

L’Ajuntament defensa que s’està aplicant el dispositiu policial de platges. Afegeixen que els agents de la Guàrdia Urbana patrullen en cotxe, quad, bicicleta i llanxa. També afirmen que hi ha agents de paisà vetllant per la seguretat a les platges. El cos policial busca, sobretot, furts i apunten que han augmentat la pressió contra la venda ambulant al litoral.

Uns esforços del cos policial que els restauradors consideren ineficients. “Antigament la policia treia el cap a la platja i els venedors marxaven, avui dia corren davant d’ells, han perdut el respecte perquè veuen que no els passa res, la policia els multa i quan es giren, llencen la multa a la brossa”, explica Omar Valdés. Un equip de betevé ha presenciat com els agents aturaven venedors, els requisaven el material i, pocs minuts després, l’activitat ambulant retornava al mateix punt. Dimecres al matí alguns banyistes van ser testimonis de com un venedor ambulant intentava fugir nedant de la Guàrdia Urbana.

Per tot plegat els restauradors demanen voluntat política per abordar la venda ambulant a les platges de Barcelona. També volen que l’Ajuntament treballi amb ells de forma coordinada. Ara per ara, l’associació dona l’estiu per perdut. La temporada de bany acaba el 15 de setembre. Llavors faran balanç per calcular quin ha estat el resultat final d’aquest any.