L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha activat una alerta sanitària per un brot d’intoxicació alimentària provocada per una toxina botulínica. Ha estat detectada en la tonyina en conserva en oli de gira-sol de la marca DIA. 

Aquesta toxina, que pot arribar a ser mortal, provoca botulisme, una malaltia que desenvolupa alteracions vegetatives com nàusees, vòmits i sequedat de boca a causa d’una paràlisi muscular progressiva.

La tonyina afectada ha estat elaborada per Frinsa del Noroeste SA i té data de consum preferent abans del 31/12/2020. Correspon al format RO 900, amb número de lot 19/154 023 02587.

El brot s’ha identificat després que quatre persones hagin emmalaltit a Castella i Lleó. En els quatre casos havien ingerit amanida russa casolana elaborada amb aquesta tonyina en mal estat. Tres de les quatre persones ja han estat donades d’alta.

Aquesta tonyina en conserva va ser distribuïda per supermercats Dia de Catalunya, Astúries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Múrcia, el País Valencià, Aragó, La Rioja i Navarra. L’empresa ja s’ha apressat a retirar-la dels establiments de la companyia.