Un total de 30 mercats municipals de Barcelona estan en obres aquest estiu. Les intervencions són de diversa magnitud: hi ha des de petites reformes —que s’acabaran aquest mateix estiu— a grans intervencions —que duraran mesos. També hi ha un tercer bloc de remodelacions en marxa que acabaran l’any vinent.

La regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, ha assegurat que “la xarxa de mercats és un valor important a la ciutat”, que ha qualificat de “tret identitari”. En aquest sentit, Ballarín defensa una “aposta ferma de l’Ajuntament per invertir en els mercats i fer inversions sostingudes en el temps”.

Grans actuacions en cinc mercats

L’Ajuntament destinarà 2,1 milions d’euros a grans intervencions, que inclouen cinc mercats: Boqueria, Besòs, Galvany, Carmel i Mercè. L’actuació al Mercat del Besòs ja està en marxa i és la intervenció en què es destina més pressupost: prop de 800.000 euros. Es traslladarà el magatzem a la planta del mercat per millorar-ne la logística. Al Mercat de Galvany s’hi renovarà la coberta i se substituirà l’estació transformadora elèctrica. A la Mercè es reprendran els treballs per renovar-ne la façana i, al Carmel, s’enderrocaran dues illes de parades per fer-hi espai destinat a activitats.

Actuacions de millora

Paral·lelament, es faran tasques de millora en una vintena de mercats municipals més, com el de les Corts, Canyelles o del Ninot. S’hi faran petites reformes per adequar-ne els equipaments, com reformes en la xarxa de drenatge, millores en l’accessibilitat i en la sostenibilitat o actuacions de millora o potenciació comercial. En total, aquestes obres tenen un pressupost global de 1,9 milions d’euros.

Remodelacions en marxa

Finalment, hi ha una sèrie de mercats municipals amb remodelacions en marxa i que previsiblement acabaran l’any vinent. S’hi engloben els mercats del Bon Pastor, Vall d’Hebron, Sant Andreu i Abaceria amb una inversió de 7,4 milions d’euros.

Una partida per al manteniment dels mercats

D’altra banda, Ballarín ha manifestat la voluntat del consistori per introduir a partir d’aquest mandat una partida específica en el pressupost municipal destinada al “manteniment preventiu de la totalitat de la xarxa de mercats municipals”.

En total, l’Ajuntament haurà invertit un total d’11,4 milions d’euros al llarg del 2019 en la xarxa de mercats municipals de la ciutat.