(ACN) Barcelona ha deixat enrere un estiu “dolent” per al turisme marcat per les cancel·lacions i la caiguda del ritme de reserves provocada per l’explosió de contagis per coronavirus del juliol. La capital catalana centra ara la mirada en el turisme de negocis, que s’espera per al febrer de 2022 amb la celebració del Mobile World Congress (MWC) i l’Integrated Systems Europe (ISE).

Actualment, la ciutat només compta amb la meitat dels hotels oberts, amb ocupacions mitjanes del 70 %. Una xifra similar es dona en el cas dels apartaments turístics, on el preu mitjà ha passat de 60 euros per turista i nit d’anys anterior a 35 euros aquest any, una davallada de gairebé el 50 %.

L’ocupació oscil·la el 70 % a l’agost

Els hotels de Barcelona van registrar un 40 % d’ocupació a finals del mes de juny i al juliol aquesta xifra es va incrementar fins al 60 %. A l’agost, l’ocupació s’ha situat prop del 70% en els establiments oberts a la ciutat. Unes dades semblants són les que es donen des de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), que situen l’ocupació al voltant del 70 % al juliol i del 75 % a l’agost, molt per sota del 90% assolit els anys previs a la pandèmia.

El president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara, ha qualificat de “dolent” aquest estiu que, apunta, “havia de ser l’estiu de la recuperació, però tot es va torçar a principis de juliol“, coincidint amb la cinquena onada de la pandèmia.

La recuperació del turisme s’espera per al febrer

Abans de la crisi sanitària, Barcelona tenia prop de 60.000 persones en hotels cada nit. Actualment, aquesta xifra és de 15.000. El Gremi d’Hotels, però, celebra l’augment de l’ocupació respecte a l’any anterior i ho atribueix a l’avenç de la vacunació i la millora de la mobilitat.

El director general, Manel Casals, assegura que l’entitat té la mirada posada en el febrer de 2022. Aquest mes s’han de celebrar els congressos més importants de la ciutat, el MWC i l’ISE, i es confia en una recuperació del turisme gràcies al visitant internacional i el turisme de negocis.