Des que va esclatar la crisi del coronavirus, gairebé 6.000 habitatges d’ús turístic de la ciutat s’han reconvertit a lloguer residencial. Segons un estudi recent de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), que analitza l’impacte del virus al sector, des de l’inici de la pandèmia la capital catalana ha perdut un 62 % de pisos dedicats al turisme de curta durada.
Al mes de maig, Apartur ja calculava que un 40,6 % d’habitatges havien fet un gir de timó i s’havien passat al lloguer a llarg termini (uns 3.900 apartaments). La xifra, per tant, a l’estiu ha augmentat fins a arribar al 62 %. Amb tot, el president d’Apartur, Enrique Alcántara, estima que el mercat necessitarà “gairebé un any per reactivar-se i recuperar la normalitat”.
Tot i així, auguren que, quan tot s’estabilitzi, els pisos turístics seran els més demandats perquè, afirma la patronal, s’hi garanteix la distància social “millor que a qualsevol altre tipus d’allotjament”. Apartur recorda que, segons un estudi encarregat a RBD Consulting Group, l’impacte fiscal anual del sector a Barcelona és de 347 milions d’euros, 3.000 euros al mes per pis.