Són alguns dels pocs records que el Jose Angel s'ha endut de les parets del Bar Pastís. 20 metres quadrats que han estat casa seva i com diu ell, punt de trobada amb clients i amics. Paco Ibáñez, Moustaki, Aute o Juan Goytisolo freqüentaven aquest petit cafè devot de la música francesa i les tavernes parisenques. Al mes de juliol va abaixar la persiana amb resignació. José Ángel de la Villa: "Yo no hubiera dejado el Pastis, nunca. Ha sido un constante de subidas, subidas y al final parecía que en vez de un negocio tenía un pico en una montaña. De 2014 a lo que me piden ahora son casi mil euros más. Barcelona está perdiendo todos los lugares emblemáticos que la hacían diferente". Assegura que enyora les nits al bar, les converses, els racons del bar que ja teníem nom: el de la cantant de tango Elba Picó, la taula Ovidi Montllor, la de Huertas-Clavería. Desitja que en la nova etapa que començarà a la tardor respectin el caràcter i l'ambient del Pastis. Aquesta responsabilitat recau en la familia Raluy, que fa uns mesos va reobrir el London Bar, mantenint la decoració modernista original. L´Àngel, però, no té clar que el llegat del Quimet i la Carmen, fundadors fa 70 anys del Pastís, perduri en aquesta nova etapa, ni tan sols que serveixin el licor francès que dona nom al bar. "Me han dicho ellos que música francesa pondrán por la tarde, pero por la noche no, ni música en directo. Como en el London Bar que ha cambiado respecto lo que había. Me temo que en el Pastís pasará lo mismo, pero yo ya no estoy ahí y no puedo hacer nada para evitarlo". De moment, l'Edith Piaff que decora la persiana des del 2010, continua intacta i expectant al futur més immediat del Pastis.

El 2012 Josep Maria Espinàs va publicar un article en homenatge al Bar Pastís, un local que va visitar per primera vegada acompanyat de l’escriptor Juan Goytisolo, a finals dels anys 40. Espinàs, gran caminador i descobridor d’indrets, va acabar el seu text amb aquesta frase: “Sabia què era el Pastís i quin era el clima que s’hi trobava. En una Barcelona que ha esborrat sense escrúpols edificis i locals amb entitats, és reconfortant que un bar amb tant de caràcter arribi als 65 anys de fidelitat”. Es referia al nou propietari José Ángel de la Villa, que va agafar el relleu del Quimet i la Carme, fundadors del local que va conèixer Espinàs i tants altres escriptors, músics i artistes que van viure la Barcelona més bohèmia.

De la Villa era client del Pastís i va acabar sent el seu encarregat durant quatre dècades. Li hauria agradat continuar-ho però la pujada constant del preu del lloguer l’ha obligat a deixar el local. L’any 2014 va finalitzar el contracte de renda antiga que tenia i li van apujar el lloguer de 200 a 800 euros. Ara li demanen 1.300 euros per poc més de 20 metres quadrats. Un preu que considera abusiu i que a més coincideix amb un any ple d’entrebancs econòmics.

Lamenta que Barcelona està perdent la personalitat que li donaven locals peculiars i autèntics que, de mica en mica, han anat desapareixent per l’especulació immobiliària i la inversió de grans grups. Ens posa com exemple la sastreria Deulofeu de la plaça de Sant Jaume, que va tancar fa quatre anys quan els apujaven el lloguer a 14.000 euros o la del Restaurant Pitarra, que, diu, ara està en lloguer per 40.000 euros al mes.

L’any 2011, des del programa Connexió Barcelona de betevé, vam entrar i descobrir el Bar Pastís per dins. Reviu el reportatge:

Nova etapa del Bar Pastís a la tardor

El futur del Bar Pastís depèn ara de l’empresari Carlos Raluy. Al mes de maig van reobrir el London Bar, al carrer Nou de la Rambla. Un local emblemàtic que havia quedat orfe i que la família Raluy va revifar mantenint-ne la decoració modernista i adaptant-se als gustos de la clientela, molts d’ells turistes.

Segons han confirmat a betevé, de moment fan obres de millora a l’interior del Bar Pastís i, si tot segueix el calendari previst, esperen poder obrir a l’octubre. De la Villa diu que li han confirmat que la música francesa hi serà present, però que no tindrà el protagonisme que tenia fins ara. Tampoc no hi haurà música en directe, segons explica el fins ara gerent del Bar Pastís.