Els propietaris d’apartaments turístics preveien un estiu millor que l’anterior però encara molt complicat, tenint en compte que la pandèmia no s’ha acabat. Les xifres d’ocupació amb què han començat la temporada compleixen els seus pronòstics, però confien que les reserves d’última hora els poden salvar l’estiu.

Tenim pisos que valen entre 300 i 325 euros per nit i que ara estan a 120 o 130 euros
Bonaventura Durall, director general Durlet Apartments

Un any prepandèmia en aquestes dates, les reserves del mes de juliol acostumaven a dibuixar un escenari d’ocupació gairebé total, mentre que aquest estiu l’ocupació que es preveu al juliol és del 40 %. Ho explica el director general de Durlet Apartments, Bonaventura Durall, qui assegura que ara predominen les reserves d’última hora i que els clients també demanen poder cancel·lar fins a l’últim moment, tenint en compte les restriccions tan canviants que hi ha: “Ara tenim polítiques de cancel·lació molt més flexibles i també uns preus més baixos”, reconeix.

Donat que la demanda ha disminuït, es poden trobar apartaments a meitat del preu habitual: “Tenim pisos que valen entre 300 i 325 euros per nit i que ara estan a 120 o 130 euros”, assegura Durall.

Clients més joves i europeus

El perfil dels clients també ha canviat respecte a abans de la pandèmia. D’entrada, la gent d’edat més avançada no està viatjant i això es tradueix en un increment de clientela més jove. A més, segons el president d’Apartur, Enrique Alcántara, els francesos, italians i espanyols han substituït els nord-americans, que eren els clients majoritaris.

Un dels temors de la patronal del sector a Barcelona és reviure el malson de l’any passat i que les reserves que ara tenen es cancel·lin per algun rebrot nou: “Les empreses arriben a l’estiu amb l’aigua al coll i necessitem que vingui turisme. Estan endeutades i cal tornar els crèdits que han demanat”, explica Alcántara.

El Mobile World Congress, que s’ha celebrat aquesta setmana, podia suposar un bri d’esperança per al sector, però finalment l’impacte ha estat molt menor que si el congrés s’hagués celebrat a l’hivern: “Ha suposat un inici de l’ocupació d’aquest estiu”, ha afirmat el president d’Apartur.

Davant d’un estiu incert, els propietaris d’apartaments turístics van amb peus de plom i asseguren que bona part dels pisos reconvertits en lloguer residencial o de temporada els mantindran així perquè no hi ha prou demanda per als gairebé 10.000 pisos turístics censats.