joves jugant a volei a la platja de Sant Sebastià
Foto: Vicente Zambrano González

El Procicat es reuneix aquest divendres al matí per analitzar l’evolució de la pandèmia i decidir si manté les retriccions a Catalunya i les mesures covid vigents. La trobada és a partir de les 10 h. Sobre taula, l’augment de casos positius de covid-19, que s’ha disparat en els darrers dies amb diversos brots, sobretot entre la població més jove.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha repetit els darrers dies que el govern no vol fer passos enrere en la desescalada, tot i admetre la preocupació per la situació actual. De fet, aquest mateix divendres ha avançat en una entrevista a RAC1 que no obriran més i que desitgen “no haver de tornar enrere”.

Test d’antígens a les discoteques

La trobada del Procicat arriba 10 dies després de la reobertura de l’oci nocturn, en què s’ha vist la dificultat de controlar que es compleixin tots els protocols covid. De fet, alguns establiments han decidit tancar.

En aquest àmbit, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que cal canviar el pla sectorial per fer test d’antígens obligatoris abans d’entrar als locals. En la mateixa entrevista, també ha apuntat que els haurien d’organitzar les mateixes discoteques.

El sector, de fet, ha reivindicat fer-ho aquestes proves. La patronal FECASARM fa temps que reclama la necessitat de fer test d’antígens per poder entrar als establiments, i per evitar que torni a tancar el sector.

Aposta pel teletreball

El conseller de Salut també ha apuntat que el govern català té previst reorganitzar el teletreball en la funció pública a partir de dilluns, 5 de juliol.

Es tracta d’un dels pocs canvis que hi haurà. La nova resolució inclourà la recomanació als titulars dels centres de treballs, tant públics com privats, perquè els treballadors es reincorporin progressivament de forma presencial al lloc de feina. No obstant això, també es recomana l’ús del teletreball quan la feina ho permeti.

Col·lapse als CAP

L’augment de contagis ja està començant a desbordar els CAP, que aquests dies estan rebent una allau de visites, majoritàriament de gent jove amb símptomes de covid o que han estat contacte estret d’un positiu. En molts dels casos, un cop a l’ambulatori es confirma el positiu per covid. Els professionals sanitaris alerten que estan detectant més contagis que durant la segona onada.

Justament aquest setmana, el govern ha obert la vacunació a la franja d’entre 16 i 29 anys i ja hi ha els primers joves vacunats.