El viròleg i cap de la Unitat de Biocontenció i Laboratoris a l’IRTA-CReSA, Xavier Abad, ha alertat que encara és d’hora per parlar del doblegament de la corba de contagis del coronavirus. Ho ha dit en una entrevista a betevé, en resposta a la valoració que ha fet aquest diumenge el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha declarat que la corba de contagis s’està “definitivament doblegant”. Abad recorda que “estem vivint de rendes” perquè les xifres actuals de contagis mostren la situació de fa entre cinc i 10 dies, just abans que els treballadors no essencials tornessin a la feina. Per això l’investigador diu que “parlaria de doblegament de la corba d’aquí a una setmana” per comprovar si el relaxament del confinament ha fet augmentar les infeccions. També es podrà saber, ha afegit, si la sortida dels nens al carrer ha accelerat els contagis.

Sobre la sortida de menors de 14 anys, Abad explica això fa que augmenti el risc que apareguin més cadenes de transmissió, no pel fet que els qui surtin siguin els nens, sinó simplement perquè hi ha més gent al carrer. Ha recordat que els nens són igual de susceptibles al virus que els adults.

Quan desconfinar la gent gran?

Després que el Govern espanyol hagi obert la possibilitat de deixar sortir a passejar la gent grans a partir del 2 de maig, quan també es podrà fer esport i sortir a caminar, Abad diu que aquest col·lectiu hauria de desconfinar-se més tard. “No em plantejaria treure’ls a correcuita d’aquí a una setmana”, ha dit, recordant que són el col·lectiu més vulnerable. Pel viròleg, la decisió prudent seria esperar dues setmanes per comprovar si la circulació del virus realment ha baixat.

Sobre els tests que farà Seat a la plantilla per reprendre l’activitat, Abad explica que per fer-ho bé s’haurien de repetir les proves als empleats setmanalment, i ha recordat que els tests ràpids “no són extremament sensibles” i que poden donar “falsos resultats”.