Concurs fotos LGTBI

Aquest diumenge 26 d’abril se celebra a diverses parts del món el Dia de la Visibilitat Lèsbica com una forma d’exigir la igualtat de drets per a les lesbianes. Es tracta d’una jornada que si habitualment les entitats celebren al carrer, aquest any s’ha de commemorar des de casa per la pandèmia de la covid-19 i això s’ha traduït en diferents campanyes a les xarxes socials. Entre aquestes hi ha les reivindicacions que fan des de la FLG-Associació de famíles LGTBQI, que han denunciat que les guies de les administracions públiques per a la sortida dels infants al carrer durant el confinament s’han fet de forma excloent i han invisibiltzat models familiars “no normatius”.

Lesbofòbia a les centres educatius i a la feina

Des de la FLG-Associació de Famílies LGTBQI, formada en un 90 per cent de dones lesbianes, expliquen que és molt important tenir referents positius de dones lesbianes a tots els àmbits, però especialment en l’educatiu.  Katy Pallàs, presidenta de la FLG-Associació de Famílies LGTBIQ, assegura a més, que l’escola ha de tenir un paper actiu imprescindible i ha de fer pedagogia amb informació veraç i “parlar molt” amb els alumnes sobre la realitat de les parelles de dones. I quan cal, ha afegit Pallàs “posar en contradicció” comentaris denigrants cap a aquest col·lectiu. Aquesta docent ha assenyalat que el laboral és un altre dels entorns on cal treballar molt. Pallàs assegura que moltes dones lesbianes “tenen pànic” a dir a la feina que “ho són” per por de “patir represàlies”. 

Des del Centre LTGBI de Barcelona s’ha convidat a enviar fotografies a les xarxes amb l’etiqueta #BollosACasa i ha programat activitats en línia com alternativa als actes programats per al dia d’avui a la seu de l’entitat municipal.

Doble discriminació

Segons Katy Pallàs les dones lesbianes pateixen les discriminacions vinculades al fet de ser dones, però a més, també pel fet de ser lesbiana. I aquesta última, diu Pallàs, és particularment dura, perquè l’orientació sexual està lligada a una conducta sexual no normalitzada i socialment està “més castigat”. Finalment, afegeix Pallàs, si la teva imatge no correspon a la que s’espera socialment d’una dona, “encara ho tens pitjor”.