(ACN) Aquest dimarts s’ha inaugurat l’Advanced Factories, la primera fira presencial al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. La cinquena edició d’aquest esdeveniment torna amb 200 expositors i 280 ponents i preveu aplegar unes 10.000 persones entre dimarts i dijous.

Precisament, l’Advanced Factories va ser l’última fira que es va celebrar el març del 2020 abans del decret d’estat d’alarma. Un any després, la petjada de la crisi sanitària es nota als passadissos del congrés, on es pot veure un robot que fa PCR o eines de realitat virtual que permeten reunions telemàtiques.

Albert Planas, director general d’Advanced Factories, ha celebrat l’assistència altíssima” del primer matí de fira, que analitza la importància de relocalitzar la indústria per fer-la més competitiva”. Planas remarca que tornen “amb la il·lusió immensa de veure molta gent que feia mesos que no es trobava”. Assenyala que el 2020 ha estat un any complicat per la indústria, però també ha estat un exercici en el qual s’han incorporat novetats en automatització.

Tecnologia per relocalitzar

El congrés mostra les solucions d’expositors com Cretec, Infaimon, Ferrovia, Schaeffler, Sicnova o Eurecat, que ajudaran al teixit industrial a reindustrialitzar-se, gràcies a tecnologies com l’automatització robòtica, la impressió 3D i la intel·ligència artificial.

Segons Planas, la pandèmia ha donat lliçons, com el trencament de la cadena logística en mercats exteriors i l’increment dels preus de les matèries primeres, que han posat sobre la taula la necessitat de reindustrialitzar i relocalitzar les plantes productives. Un procés que es pot fer sense costos majors si s’aposta per l’automatització de les fàbriques, segons el director del saló.

Planas ha dit que “fa 30 anys vam començar a deslocalitzar per buscar mà d’obra barata”. El director d’Advanced Factories insisteix que “avui dia pots ser igual de competitiu o més, sense tenir un impacte en el canvi climàtic, tenint una fàbrica automatitzada i robotitzada a Europa”.