El comitè d’empresa de Nissan i la direcció de la companyia automobilística han arribat a un preacord aquest dimecres a la tarda, després de més de 24 hores de reunió maratoniana per esgotar les possibilitats d’entesa. El pacte es presentarà aquest dijous davant l’assemblea de treballadors a les 11.00 h a la fàbrica de Nissan a Montcada i Reixac.

El preacord preveu el compromís de l’empresa de no dur a terme acomiadaments traumàtics abans del desembre del 2021. És a dir, que s’establiran mesures alternatives de treball i flexibilitat interna per evitar acomiadaments. Només els treballadors que es vulguin atendre a una baixa voluntària o prejubilació deixaran el seu lloc de feina.

També s’ha establert el compromís de les parts amb les administracions centrals i autonòmiques per promoure la incorporació d’un altre projecte industrial a les plantes de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca que permeti garantir els llocs de treball.

Finalment, el tercer aspecte principal del preacord estableix les indemnitzacions que cobraran els treballadors que siguin acomiadats a finals del 2021. Per als nascuts el 1970 i posteriors (és a dir, que tenen 50 anys o menys en l’actualitat) hi haurà una indemnització de 60 dies per any sense límit d’anualitats. Per als de més edat les condicions són encara més favorables. Els treballadors d’entre 51 i 55 anys cobraran entre el 75 % i el 90 % del salari net fins als 63 anys. A més, també rebran com a indemnització el pagament previst al Conveni Especial de la Seguretat Social.

95 dies de vaga indefinida

L’acord entre els sindicats i la direcció de l’empresa ha arribat després de 95 dies de vaga indefinida i de setmanes de negociacions tenses sense cap acord. L’última reunió entre les parts va començar aquest dimarts a la tarda i no s’ha acabat fins unes 30 hores més tard.