negociacions nissan

Finalment, hi ha hagut acord a Nissan. Després d’una reunió de més de 24 hores, els treballadors han arribat a un principi d’acord amb la direcció de l’empresa. Els principals punts del preacord, que aquest dijous votaran els treballadors en assemblea, passa perquè no hi hagi acomiadaments traumàtics abans del desembre de 2021, el personal actual tingui prioritat en cas que s’instal·li un nou projecte industrial a la planta, i no hi hagi límit d’anualitats a les indemnitzacions per acomiadament.

Reunió maratoniana per arribar a un principi d’acord

Després de tota la nit, la reunió telemàtica entre treballadors i Nissan ha continuat aquest dimecres en un últim intent per pactar les condicions del tancament de les plantes de Catalunya i les indemnitzacions per a la plantilla. La trobada, que va començar a les 18 h de la tarda de dimarts i compta amb la mediació del Departament de Treball, era l’última oportunitat després de l’oferta final que va fer l’empresa automobilística divendres passat i que els directius de Nissan donessin de termini fins aquest dimarts per obtenir una resposta. De fet, el període oficial de consultes va finalitzar fa cinc dies. Les dues parts ja es trobaven dins de la pròrroga per tal de trobar una sortida acordada al conflicte. L’alternativa, sinó, era la impugnació de l’ERO que afecta més de 2.500 treballadors i la judicialització de l’expedient de regulació.

Després de més de 20 hores de reunió, empresa i sindicats han acordat fer un recés aquest migdia i reprendre les negociacions a la tarda d’aquest dimecres. Segons el comitè d’empresa, l’acord era a tocar, però les negociacions encara podien durar hores. Per això, tot i que el comitè ha agraït el suport dels treballadors que des que va començar la reunió s’han concentrat a les portes de la fàbrica, els ha convidat a anar a casa a descansar, almenys unes hores.

Els sindicats no volen acomiadaments fins al desembre de 2021

La multinacional japonesa ha posat sobre la taula indemnitzacions “molt per sobre” del que marca la llei i el tancament de les fàbriques al desembre de 2021, sempre que la producció es reprengui a finals d’agost. Però un dels principals punts de desacord era que els sindicats volien que la multinacional es comprometés a no acomiadar cap treballador de manera traumàtica fins al desembre de 2021 per tenir marge que arribi un possible inversor industrial, davant el compromís de l’automobilística de no acomiadar ningú fins al desembre de 2020.

Fonts sindicals també han assenyalat com a requisits “bàsics i irrenunciables” la creació d’una mesa de reindustrialització, en què els comitès d’empresa intervinguin activament i la garantia que l’empresa assegurarà el futur del dels treballadors i proporcionarà els actius a les eventuals noves inversions que puguin sorgir en el lloc de Nissan.

L’empresa amenaça amb l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors

L’empresa va advertir que, de no arribar a un acord amb el comitè per al tancament de les plantes, aplicaria l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors, que preveu l’acomiadament col·lectiu per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció amb les indemnitzacions mínimes que marca la llei. Finalment, sembla que no serà necessari.