L’atur s’ha reduït aquest juliol a la ciutat de Barcelona en 1.635 persones respecte al mes anterior, segons dades del Ministeri de Treball. Això vol dir que el nombre total de desempleats és de 91.100 persones, un 1,7 % menys que el juny. Respecte al mateix mes de l’any passat, però, la taxa ha crescut més d’un 36 %.

A tot Catalunya, les xifres han fluctuat de manera similar. El nombre de persones apuntades a les oficines d’ocupació ha baixat un 3,23 % respecte al juny, però ha crescut més d’un 30 % en relació amb el juliol de l’any passat a causa de la crisi del coronavirus. Ara, hi ha 469.349 persones en situació d’atur.

I al conjunt de l’estat, la xifra total de desocupats és de 3.773.034. Representa un descens del 2, 33 % respecte al juny i un augment del 25,3 % respecte al juliol del 2019.

CCOO i UGT afirmen que les noves contractacions són precàries

CCOO i UGT recelen de les dades que s’han fet públiques aquest dimarts. Afirmen que aquesta “lleu millora” en la contractació per a la temporada d’estiu és “totalment precària i anticipa un escenari de destrucció d’ocupació al setembre”. Segons el líder de CCOO, Javier Pacheco es tracta de “contractació inestable per a homes, joves, població immigrant, al sector serveis i en territori turístic”. En paral·lel, Camil Ros, de la UGT, ha alertat que el 67,22 % de l’atur registrat té uns ingressos inferiors a 430 euros o no cobra res.

El govern diu que la reducció de l’atur és esperançadora

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat en canvi que les dades són esperançadores i que haurien de permetre un “ritme més intens” de la reactivació econòmica en el treball. En roda de premsa, Ginesta ha constatat que les dades ajuden a afrontar amb més optimisme els propers mesos perquè s’està tenint capacitat per “recuperar persones” al mercat de treball, amb la minoració de l’ocupació perduda al llarg de la pandèmia i una reducció rellevant de les persones afectades per ERTO.