Els actors David Aixalà i Maria Colom, la veu de Mone i la direcció d’Oscar Molina han permès que el somni del Rafael Valero es faci realitat. És un jove amb diversitat funcional que, des de petit, volia ser actor. Ara, ha pogut pujar a un escenari acompanyat d’actors professionals amb una obra escrita per ell que explica la seva vida. L’obra s’estrena divendres, dia 13 de desembre, en dues funcions al teatre dels Lluïsos de Gràcia.

Fer realitat el somni de ser actor

En Rafael Valero interpreta en Toni a l’obra ‘La crua realitat’. Els dos són joves amb discapacitat i tenen un mateix somni: ser actors. Valero és l’autor del text, en què parla de la seva vida i les barreres amb què s’ha trobat en el camí de ser actor. Ara, està a punt d’estrenar l’espectacle, després de dos mesos d’assajos i, com altres companyies,  té la residència als Lluïsos de Gràcia . Tot i les traves, el Rafael va decidir escriure la seva obra i buscar còmplices i els va aconseguir. Té teatre, actors i director.

El Rafael explica que “volia ser actor, no em van donar cap oportunitat i vaig dir: ‘Muntaré una obra jo’. Vaig començar-la a escriure, després li vaig enviar al director i em va dir: ‘Parlem-ne’”. D’aquesta manera, s’hi va involucrar l’actor i director Oscar Molina : “Hem creat un joc de miralls que la gent no sàpiga si allò és autèntic, si és biogràfic, si és inventat, si està passant al moment”.

La seva vida en escena

És el primer cop que el Rafael treballa amb actors professionals que l’acompanyen en la seva història, que protagonitzen ell i la seva dona, Elena Lam, que també es veu reflectida al text: “Em sento superprotagonista, súper important. Tinguem diversitat funcional o no, que puguem demostrar els nostres talents, que puguem fer exactament igual”. El teatre és una eina pedagògica amb la qual es pot treballar en molts aspectes i cada vegada hi ha més teatre inclusiu, sense límits.

Aquesta és la reivindicació que fan el Rafael i l’Elena amb l’obra, la possibilitat de poder realitzar-se, com tothom i poder complir els somnis. Diuen que amb ‘La crua realitat’ pretenen emocionar al públic i fer-lo empatitzar amb les persones amb discapacitat.