Fotograma del film d'animació 'Buñuel en el Laberinto de las Tortugas', de Salvador Simó. Dimecres 25 d'abril de 2019 (HORITZONTAL)

El director català Salvador Simó ha guanyat aquest dissabte el guardó a millor pel·lícula d’animació dels Premis de Cinema Europeu pel film ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’ Una pel·lícula que tracta sobre la relació d’amistat entre Luís Buñuel i Ramón Acín i relata el moment en què el pintor guanya la loteria i paga el rodatge de ‘Las Hurdes’, dirigida per Buñuel. Simó, director de cintes animades com ‘Tikis y Mikis’ (2012) o ‘Max Adventures’ (2011), parteix aquesta vegada del còmic homònim de Fermín Solís. En aquesta obra el director ha optat per combinar l’animació amb escenes del mateix documental filmat per Buñuel.  Simó té una amplíssima trajectòria internacional, primer com animador de 3D especialitzat en efectes especials com ‘Las Cròniques de Narnia’ o l’oscaritzada ‘El llibre de la selva’ (2016)  i després fent el salt a la direcció. Precisament, ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’ és el seu primer llargmetratge com a director.

En rebre el premi a Berlín, Simó ha assegurat que mentre feien aquesta història sobre l’amistat, també es va acabar forjant un gran lligam entre tot l’equip. Per això és a qui ha volgut dedicar el guardó. A més, també ha volgut agrair el premi a la seva filla, que ha explicat que va ser qui, de petita, el va inspirar a “explicar històries”.

La barcelonina Irene Moray, que estava nominada pel curt ‘Suc de síndria’, s’ha quedat sense el guardó, però el jurat ha assegurat que el seu és un curt realment inspirador. La cinta narra la història de la Bàrbara i el Pol durant les seves vacances. Al mig de la naturalesa, amb els seus amics, troben un espai tranquil on gaudir de la seva intimitat. Amb el suport de la seva parella, la Bàrbara anirà tancant velles ferides causades per un episodi d’abús sexual, recuperant la confiança i tornant a gaudir de la seva sexualitat.

Qui també ha triomfat als Premis del Cinema Europeu ha estat Antonio Banderas per la seva interpretació a ‘Dolor y gloria’, de Pedro Almodóvar. Una pel·lícula, que partia de cinc nominacions, i s’ha acabat enduent només el de Banderas. Per la seva banda, ‘The favourite’, de Yorgos Lanthimos, ha guanyat quatre premis, amb el guardó a millor pel·lícula europea, millor comèdia, millor director i millor actriu per a Olivia Colman.